4000 év, 2000 km…

Bronzkori leletek Csongrád megyéből

A tárlat célja, azon időszak hazai régészeti hagyatékát bemutatni, amikor Egyiptomban gigantikus piramisok és grandiózus fővárosok épülnek, kezdetét veszi az Ó–, Közép– és Újbirodalom fáraóinak több mint másfélszázados uralkodása.

A Kárpát-medencében, ugyanakkor nemzetségi társadalmakba szerveződött, névtelen népek élik mindennapjaikat, földet művelnek, állatokat tartanak, felmenő falú, nyeregtetős házakban laknak, erődítményeket és földvárakat építenek. A fonás–szövés, a fazekasság, a csont- és bőrmegmunkálás mesterségét, a bronzöntés magas fokát űzik.

Kiemelkedő tárgyi kultúrájuk bizonyítéka az a közel kétszáz darab értékes Csongrád megyei régészeti lelet, amit az érdeklődök, most megtekinthetnek. Megtudhatják, hogyan temetkeztek, milyen fegyverekkel harcoltak, miből készítették ékszereiket és munkaeszközeiket, mire használták a „tüzikutyát”. Láthatnak tenyérnyi méretű aranykorongokat, hajdíszítő függőket, karperecet és gyűrűt, melyek egykor egy fejedelmi család tulajdonát képezhették. Megcsodálhatják többek között azokat a hatalmas csónak alakú aranycsüngőket, melyeket 3500 éve egy támadás elől rejthetett földbe tulajdonosa, de már nem tudott visszamenni értük.

A kiállítás megtekinthető 2014. december 16-ig.