A szegedi nagytáj építészeti emlékeit gyűjti a Móra-múzeum és a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet

A szegedi nagytáj építészeti emlékeinek összegyűjtésébe kezd a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Egy Interreg – IPA pályázatnak köszönhetően a kutatók egy éven keresztül, összesen 127 magyar és szerb településről gyűjtik majd az építészeti emlékeket. A pályázat nyitó konferenciáját május 30-án tartják Zentán.

Közös pályázatban vesz részt a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. „A hagyományos építészet új perspektívája” című Interreg-IPA projekt célja az, hogy a szegedi nagytáj építészeti emlékeit gyűjtsék össze magyar és szerb oldalon egyaránt. A pályázatban összesen hat kutató vesz részt, akik 127 többnemzetiségű települést vonnak be a vizsgálatba.

Az egy éven keresztül folyó kutatómunka végső célja az, hogy elkészüljön a nagy szegedi régió építészeti kézikönyve magyar és szerb nyelven, emellett online elérhető virtuális túrákat is létre hoznak majd. Továbbá Zentán művészeti és műemlékvédelmi eseményt szerveznek, Domaszéken pedig néprajzi tábort valósítanak meg diákok számára.

A pályázatot egy nagyszabású konferenciával indítják útjára, melyet a zentai Városháza dísztermében tartanak május 30-án, szerdán 10 órai kezdettel. Az eseményen a projekt bemutatása és módszertani ismertetők mellett a résztvevők megismerhetik a szegedi nagytáj építészeti örökségének legfontosabb tudnivalóit is.

A „Traditional Architecture from a New Perspective – A hagyományos építészet új perspektívája” című, NEWTRAD – HUSRB/1602/32/0086 számú projekt az „Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program” projekt keretében jött létre.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

A konferencia programja elérhető innen: Konferenciaprogram_IPA_Zenta_180530