Móra Ferenc Múzeum

Móra Ferenc Múzeum

A Móra Ferenc Múzeum Szeged szívében, a Tisza-part és a Belvárosi híd találkozásánál fekszik, patinás épülete a városkép meghatározó része. Az intézmény a régió kiemelkedő kulturális központja. Állandó és folyamatosan megújuló időszaki kiállításai mellett komoly régészeti, néprajzi, történettudományi, numizmatikai és természettudományi kutatómunka is folyik a Kultúrpalota falai között.

Teljes bemutatkozás »

A múzeum története összeforr a Somogyi-könyvtáréval: a két intézmény elődjét 1883-ban alapították meg, a neoklasszicista stílusú épületet pedig 1896-ban adták át- ez az épület mind a mai napig a Móra Ferenc Múzeum otthona és Szeged városának meghatározó építészeti remekműve. A könyvtár és a múzeum 1950-ben vált szét, ekkor vette fel az intézmény korábbi igazgatója, Móra Ferenc nevét.

A múzeum igazgatói között nagy régészeket, történészeket, tudósokat találunk: az intézmény élén állt Reizner János, Tömörkény István és Móra Ferenc is.

A Móra Ferenc Múzeum egész évben értékes állandó kiállításokkal várja a látogatókat.

A Móra Ferenc emlékszoba az egykori igazgatót nem csak mint a hazai irodalom egyik legkiemelkedőbb alakját, hanem mint régészt, kutatót és magánembert is bemutatja. Személyes tárgyai, bútorai mellett kéziratokat és különleges fotókat is láthatnak az érdeklődők az emeleti kiállítóteremben.

A patikatörténeti kiállítás egy 1893-ban készült tipikus alföldi patikabútorzat tekinthető meg, mely Szeged belvárosának egyik legrégebbi gyógyszertárában állt. A kiállításon eredeti gyógyszerészeti eszközökkel, különböző mérőtálakkal és tárolóedényekkel, valamint egy rendkívül jó állapotban megmaradt 19. századi pénztárgéppel is találkozhatnak a látogatók.

A „Csak egy földünk van” című természettudományi kiállítás a Föld történetét a kezdetektől egészen napjainkig ismerteti: izgalmas installációk, többmillió éves fosszíliák, eredeti ősbölény koponya és mamutfog, valamint 3D-s barlangimedve-animáció segítségével utazhatnak a látogatók több millió évet. Napjaink élőhelyeit a tipikus magyarországi és dél-amerikai állatok és környezetük élethű bemutatásával igyekszik szemléltetni a tárlat.

A „Szöged hírös város” című állandó néprajzi kiállítás 2010-ben újult meg. A tárlat kiemelt témái a Tiszához kapcsolódó tevékenységek, a homoki gazdálkodás, a híressé vált kisiparok – papucsos, késes mesterség -, a gyékényszövés, a népi építészet sajátosságai, illetve a sokakat vonzó alsóvárosi búcsú is. A tárlat emellett archív fotók és régi eszközök, szerszámok segítségével szemlélteti a paprikatermesztés folyamatát. A kiállítás Szeged környékének néprajzi életét interaktív, audiovizuális eszközök, különböző monitorokon elhelyezett képanyagok, hanganyagok segítségével teszi érdekessé. A legkisebbeket különböző kirakók, megfogható műtárgymásolatok, és egy felpróbálható szűr is várja a Móra-múzeumban.

Az állandó kiállítások mellett folyamatosan megújuló időszaki tárlatokat is kínál a Móra Ferenc Múzeum. Az intézmény falai között bemutatták már többek között Vasarely és Csontváry alkotásait is, 2012-ben pedig minden idők legsikeresebb időszaki tárlata lett a Munkácsy-remekműveket felvonultató kiállítás.

A Móra Ferenc Múzeum nem csak a Kultúrpalotában, hanem több szegedi kiállítóhelyen is várja a látogatókat: a Kass Galéria (Szeged, Vár u. 7.), a Fekete ház (Szeged, Somogyi u. 13.), a Vármúzeum és kőtár (Szeged, Stefánia sétány 15.), valamint a Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítóház (Szeged, Bécsi krt. 11/A) is nyitva áll az érdeklődők előtt.

Kiállításaink