„Magyarok! Szabadítsatok ki!” – Megrázó segítségkérő üzenet 1956-ból

„Magyarok! Segítség!” – így kezdődik az a megrázó segítségkérő üzenet, amelyet 1956 novemberében írtak menekülő forradalmárok a Tisza folyó partján, Csongrád megye területén. A kis papírlapot egy üvegpalackba tették, így sodródott le a Tiszán egészen Zentáig. A segítséget kérő palackot viszont csak évekkel később találták meg: egy diák fogta ki a folyóból 1962-ben. A drámai dokumentumot most a Móra Ferenc Múzeumban mutatjuk be.

 1962. május 25-én egy hatodik osztályos tanuló egy üvegpalackot talált a Tiszában Zentánál. A diák kihalászta az üveget, melyben egy néhány soros, drámai segítségkérő üzenetet talált:

 „1956. XI. 15. Magyarok! Segítség! Az oroszok nemsokára ki fognak végezni és társaimat is, mert Magyarok vagyunk. Itt a Tisza Partján. Harcolunk a szabad Magyarországért! HAZÁÉRT! Míg elmentek, megírtam ezt. Vizesüvegembe tettem. Kifogyott a töltő tollam. Segítség! Véremmel írok! Csongrádtól 3 km északra a füzesben. Magyarok! Szabadítsatok ki!”

 Nem ismert, ki írhatta, kik írhatták ezeket a sorokat, de valószínűsíthető, hogy menekülő forradalmárok fogalmazták meg ekképpen segítségkérő gondolataikat. Nem tudunk a szerző, szerzők további sorsáról, életéről. Nem tudjuk, hogy mi történt velük a drámai üzenet megfogalmazása utáni percekben, órákban.

 A megrázó sorokat tartalmazó dokumentumot, ezt a rendkívüli történeti forrást hosszú évtizedeken keresztül a zentai múzeum raktárában őrizték. A drámai üzenetet a Móra Ferenc Múzeum közösségi terében mutatjuk be egy kamarakiállítás keretében február 6-tól.

A különleges tárgyat a zentai Thurzó Lajos Művelődési – Oktatási Központ, Városi Múzeum bocsátotta rendelkezésünkre.

 

56_2