Múzeumok Éjszakája 2016

Az idei Múzeumok Éjszakájának főszereplői: a GLADIÁTOROK! 

Készülünk gladiátor felvonulással (a Dugonics tértől a Kárász utcán át a Móra Ferenc Múzeumig), izgalmas gladiátor-viadallal a múzeum előtt, illetve tartunk majd egy gyönyörű római-kori divatbemutatót. Valamint jön majd az elmaradhatatlan néptánc, a tűzugrás és a koncert is!

gladiátor képek (20)

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

RÉSZLETES PROGRAM:
Móra Ferenc Múzeum előtti színpad
18.00: Megnyitó, műsorismertető
18.00: Néptáncbemutató a Szeged Táncegyüttessel
19.00: A rabszolgapiactól az aréna homokjáig – Interaktív ismeretterjesztő előadás
20.00: Gladiátor-felvonulás a Dugonics térről (Gyülekező: 19.30-tól a Dugonics téren)
20.45: Így öltözködtek a rómaiak – Divatbemutató
21.15: Tűzugrás a Szeged Táncegyüttes közreműködésével
21.30: Kenyeret és cirkuszt! Ave Caesar! – Gladiátorjáték a Collegium Gladiatorium közreműködésével
22.45: A Rambling Blues Trió koncertje

Móra-park
• Kézműves foglalkozások
• Gladiátor bemutató
• A „Talentum Alapítvány az Önkéntesség Támogatására” játszóháza

Móra Ferenc Múzeum – Időszaki kiállítások
• Pompeji – Élet és halál a Vezúv árnyékában
• Bolygón innen, Földön túl – A kis herceg
• Titkok, kincsek, aranyak

Fekete ház
• Pompeji:
Gladiátorok háza
Erotika a birodalomban
Pannónia: A mi provinciánk
• Enteriőr – A polgári lakáskultúra múltja Szegeden

Kass Galéria
• Pompeji és a Római Birodalom – Festményeken, grafikákon
• Kass és a zene

 

JEGYÁRAK:

A friss Pompeji-kiállításokat a következő kedvezményes jegyárakon lehet megtekinteni:
1500 Ft/fő
3500 Ft/család

A belépők MIND A HÁROM HELYSZÍNRE ÉRVÉNYESEK. A Múzeumok Éjszakájának látogatói elsőként tekinthetik meg a Pompeji-kiállítás helyszíneit ezen a kedvezményes áron.

Jegyek elővételben válthatók a Móra Ferenc Múzeum pénztárában június 18-tól.

 

 

A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁNAK TOVÁBBI HELYSZNEI:

Somogyi-könyvtár (6720 Szeged, Dóm tér 1-4.):

A könyvtár – egyébként zárt – különgyűjteményeiből válogatott alkalmi kiállításokkal és bemutatókkal várja a látogatókat. A gyermekek játékos foglalkozásokon vehetnek részt a Gyermekkönyvtárban.

Gyermekkönyvtár

18.00 – 22.00: Szelek, vizek, tüzek – játékok és egyéb “katasztrófák”

Földszint

18.00 – 24.00: Kiállítások, bemutatók

 • Szecesszió | A századforduló üzenete – A könyvtár gyűjteményének a sze­cesszió időszakában készült legszebb kötetei és egyéb dokumentumai idézik meg a századforduló meghatározó stílusirányzatát a képzőművészettől az építészeten át az irodalomig, kiemelve annak megannyi szegedi vonatkozását. A kiállítást az Alföldi szecesszió című vándorkiállítás teszi teljessé.
 • Te kikölcsönöznéd ezeket a könyveket?könyvkötészeti bemutatóval egybe­kötött kiállítás azokból a kötetekből, amelyekre „kevésbé vigyáztak” olvasóik.

I. emelet

18.00 – 24.00: Kiállítások, bemutatók

 • Pompeji művészete, Pompeji a művészetben – a kiállítás a könyvtár albu­mainak segítségével mutatja be Pompeji csodálatos művészetét. Emellett betekinthetünk az első század római kori emberének hétköznapjaiba, és a vá­rost elpusztító katasztrófáról is többet megtudhatunk.
 • Szakállszárító” | Fura urak és asszonáncok… – Kiss Ilona Munkácsy-díjas grafikusművész különleges, egyedi hangulatú grafikáit, sokféle technikával készült könyvtárgyait tekinthetik meg a látogatók. A tárlat 19 és 21 órakor Ale Ildikó festőművész vezetésével nézhető meg.
 • Marilyn Monroe és a Cannes-i Filmfesztivál gondosan összeállított köny­ves válogatás idézi meg a színésznő halhatatlan, mitikus személyiségét.

III. emelet

18.00 – 24.00: Kiállítások, bemutatók

 • Szeged 7szer – A Helyismereti gyűjtemény összeállítása a misztikus 7-es szám köré rendeződik. Szeged város életének 7 megrendítő eseménye tárul a láto­gatók elé a kiállított kordokumentumok tükrében.
 • Magyarok Amerika postai bélyegein | Filatéliai érdekességek a Vasváry-gyűjteményből – Az évfordulók alkalmából kiadott bélyegektől a levélzáró bélyegekig számos ritkaság megtekinthető a kiállításon. 
 • Sokszínű örökség | Hagyatékok és adományok a Somogyi-könyvtár gyűjte­ményében – Az összeállítás a teljesség igénye nélkül mutat be olyan értékes gyűjteményrészeket, melyeket az adományozó vagy hagyatékozó személye tesz kivételessé.

Emlékkönyvtár

18.00 – 24.00: Kiállítások, bemutatók

 • Éjszakai könyvvarázs” – A Múzeumok Könyvtári Éjszakáján hagyo­mányossá vált Emlékkönyvtár-bemutató keretében az idén egy rögtönzött kiállítást is meg­tekinthetnek az érdeklődők, amely a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyvein keresztül tárja elénk az ókori világ csodáit.  Tárlatvezetés: 18.00–23.00 – óránként

18.00–24.00: TŰZOLTÓK A KÖNYVTÁR ELŐTT 

 • A bajban mindig segítünk! | Fejezetek a Szegedi Tűzoltóság 137 éves történetéből – Nevezetes tűzesetek korabeli beszámolók alapján, tűzoltó eszközök a régmúlttól napjainkig, 100 éves kocsifecskendő, amely újra régi fényében ragyog. Gyerekeknek: felpróbálható tűzoltósisak, tűzoltó-kifestők és -színezők

A belépés díjtalan.

További információ: www.sk-szeged.hu

Interaktív Természetismereti Tudástár (6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6. II. emelet):

Az Interaktív Természetismereti Tudástár a hagyományok őrzésével és bemutatásával, de a modern technika alkalmazásával is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy az ide látogató érdeklődők könnyebben, szakszerűbben és élményszerűen tudjanak eligazodni a természettudományok érdekes és változó világában. A Tudástár többféle kiállítással és foglalkozással készül a vendégek fogadására.

18.00-18.30:
 • Vulkánkitörés a laborban, a terepasztalon – kísérletek
18.00-22.00:folyamatosan
 • Légköri fények
 • A fizika fényei
 • Tudósok a színpadon
 • Varázssarok
 • Vidd haza a szivárványt! Interaktív foglakozás kicsiknek-nagyoknak
18.00-24.00:folyamatosan
 • A Mediterráneum természeti kincsei – Játékos kincskeresés a Tudástár gyűjteményében
 • Mediterrán növények magánélete – Légy paparazzó egy mikroszkóppal!
 • A Földközi-tenger állatai górcső alatt
 • Gyógy- és fűszernövények a Mediterráneumban: felismerés, teakóstoló
 • Interaktív játékok, vulkánkirakó, gipszfestés, illatzacskó készítése
 • Fénycsapdázás az udvaron (Időjárástól függően!)
18.30- Yellowstone: nemzeti park egy szupervulkán felett
Dr. Karancsi Zoltán fotókiállításának megnyitója
19.00-20.00: Barangolás Vulcanus Isten otthonában, a dél-olasz vulkánok területén – Dr. Karancsi Zoltán diavetítéses előadása
21.00-21.30: Vulkanikus kőzetek a nagyító alatt
20.00-20.30: Vulkánkitörés a laborban, a terepasztalon – kísérletek

A programok lebonyolításában az Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Általános és Környezetfizikai Tanszék, a Kémiai Informatika Tanszék, a Környezet-biológiai és Környezeti Nevelés Tanszék, a Földrajzi és Ökoturisztikai Tanszék és az Interaktív Természetismereti Tudástár munkatársai, valamint hallgatói vesznek részt.

Belépődíj: felnőtt: 450,-/fő; diák, gyerek: 300,-/fő

Belvárosi Mozi (6724 Szeged, Vaszy Viktor tér 3,)

június 25.: SEUSO II. A Seuso kincsek rejtélye – 2016, színes, magyar dokumentumfilm-játékfilm, 91 perc (jegyár: 750 Ft/fő)

június 26.: POMPEI – (London, British Museum) 2013, színes, feliratos, angol dokumentumfilm, 95 perc (jegyár: 1000 Ft/fő)

Dóm (6720 Szeged, Dóm tér 15,)

22.00 – 23.00: “Plébánia fala üvegből van…” látogatás a Belvárosi Plébánián (ingyenes)

21.00-kor és 22.30-kor: Orgonabemutató Nagy Péter orgonaművész vezetésével. Az előadás ingyenes, de jegyeket előre kell igényelni 19.30-20.30 között a Dóm                      oldalbejáratánál. Előadásonként max. 25 főt tudunk fogadni. Kérjük a turnusok kezdete előtti pontos megjelenést a templom karzata alatt a találkozópontnál!

A Szegedi Dóm Látogatóközpontja(6720 Szeged, Dóm táér 16.) szeretettel vár minden kedves érdeklődőt, egy különleges hangulatú, éjszakai toronylátogatásra.
Lejárat a szemináriummal szemben.
Belépődíj: 800 Ft/fő (egységesen)

REÖK (6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 56.)

Népszerű Palotaséta programunk és aktuális kiállításunk éjszakai tárlatvezetése mellett igazán különleges, Magyarországon sosem látott műveket bemutató, formabontó kiállítással készülünk! 85 év emblematikus pillanatait bemutató tárlat nyílik a Varga Mátyás Kiállítóházban, melyre szintén várjuk az érdeklődőket.

Töltsétek nálunk az estét, és érkezzetek az elsők között, hiszen mindkét helyszínen tíz párosbelépőt ajándékozunk látogatóinknak.

17 órától 24 óráig ingyenesen megtekinthető a XVI. Táblaképfestészeti Biennálé, amely a REÖK két emeletén, közel 120 alkotás segítségével ad bepillantást a kortárs festészet izgalmas és sokszínű világába.

17:00 – Gyermek Palotaséta – Palotamesék.
Csikós Ildikó vezetésével a legkisebbek is bejárhatják a Reök-palota legrejtettebb részeit, meghallgathatják, mit mesélnek a lépcsőház békaablakai. A gyermekek a programon szülői felügyelet mellett vehetnek részt.

19:00 – Felnőtt Palotaséta. Ismerjék meg Magyar Ede és a Reök-család valamint a palota építésének kacifántos történetét és járják be a gyönyörű épület eldugott, csak a program idejére megnyíló tereit!

22:00 – Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója és Kovács Ágnes szubjektív tárlatvezetése a Szegedi Szabadtéri Játékok 85. évfordulója és Varga Mátyás életműve kapcsán
Helyszín: Varga Mátyás Kiállítóház ( Bécsi Krt 11/A.)
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, melyet a gyakornok@szegediszabadteri.hu címen várunk!

22:00 – Éjszakai tárlatvezetés a XVI. Táblaképfestészeti Biennálé kiállításán Molnár Sándor, képzőművész vezetésével.

A gyermek és a felnőtt Palotasétán való részvétel regisztrációhoz kötött! A gyakornok@szegediszabadteri.hu címre küldött e-mailben várjuk jelentkezésüket!

Igazi meglepetéssel, Magyarországon sosem látott remekművekkel várunk minden kedves érdeklődőt a REÖK programján!”

Szent-Györgyi Albert Agóra, (6722 Szeged, Kálvária sgt. 23.)

muzeumok_ejszakaja_2016_6_25_p8_webes_terjeszt_sre

 

Szegedi Tudományegyetem Füvészkert (6726 Szeged Lövölde tút 42.)

Éjszakai kalandtúra a Füvészkertben a Múzeumok Éjszakáján

Június 25‐én, szombaton 20‐24 óráig várunk minden kalandvágyó látogatót!

Hagyományainkhoz  híven  idén  is  éjszakai  kalandtúrára  invitálunk minden  érdeklődőt  a Múzeumok Éjszakáján!

A vállalkozó szelleműeknek térkép és zseblámpa segítségével a sötétben tájékozódva kell megtalálniuk  a  kert  különböző  pontján  elrejtett  állomáshelyeket. A  helyszíneken  a  trópusi lepkekertünkhöz és az idei évben kiemelt figyelmet kapó növény és állatfajokhoz kapcsolódva ismét sok érdekességre világítunk rá látogatóink minden érzékszervét megmozgatva

Ízelítőül:
Erdő‐mező muzsikusai
Pillangósok és pillangók
Füvészkerti boszorkánykonyha ősi receptúrák alapján
Pillangósok az étlapon
A program belépőjeggyel látogatható!
felnőtt: 850 Ft
diák/nyugdíjas: 550 Ft
óvodás: 400 Ft

www.fuveszkert.u‐szeged.hu