Az eltűnő Palánk nyomában – Kass Galéria

KIÁLLÍTÁSOK AZ EZERARCÚ SZEGED TÖRTÉNETÉRŐL

Izgalmas történeti kiállítások várják az érdeklődőket Szegeden 2019. május 15-től. A város 2019-ben ünnepli a szabad királyi városi rang visszaszerzésének 300. évfordulóját – ezen rendezvénysorozat részeként jöttek létre tárlataink az alábbi helyszíneken:

Fekete ház (Szeged, Somogyi u. 13.): Szeletek a múltból – Várostörténeti kiállítás

Kass Galéria (Szeged, Vár u. 7.): Az eltűnő Palánk nyomában 

Kass Galériában Szeged egykori legendás városrészét, a Palánkot mutatjuk be fotókon, festményeken keresztül. A több mint 50 műalkotást felvonultató tárlaton az 1926 nyári Rudnay-művésztelep 22 hallgatójának munkáit, illetve ismert szegedi fotográfusok (Auer, Bäck Manci) és szegedi képzőművészek (Dinnyés Ferenc, Balog Margit, Csejtei Joachim Ferenc, Nyilasy Sándor) festményeit mutatjuk be. Az egykori Palánk városrész hangulata az egyetemi intézmények és a Fogadalmi templom építésének időszakát megelőzően ezen alkotások által rekonstruálható, így Szeged helytörténetébe is betekintést nyújt a kiállítás.

Látogatható: 2019. május 18-tól

Nyitva tartás:

hétfőtől vasárnapig, naponta 10-18.00 között

 

Fekete házban egy hagyományosabb, tárgyakra épülő kiállítást mutatunk be, amely 300 évnél messzebbre tekint vissza. A tárlat célja, hogy megmutassa azokat a helyeket, történéseket és szereplőket, amelyek meghatározták a város elmúlt évszázadainak alakulását. A kiállításon találkozhatunk ikonikus jelentőségű tárgyakkal: a szabad városi rangot megadó privilégium levéllel, a Dózsa-kereszttel, a doberdói fával vagy éppen egy „Sztálin-fejes” Kossuth-címerrel. Megjelennek a tárlaton híres-hírhedt történelmi események, mint például a boszorkányperek, de az érdeklődők megismerhetik Szent-Györgyi Albert szegedi működését vagy a nagyárvíz pusztításának pillanatait és következményeit is.

Látogatható: 2019. december 31-ig

Nyitva tartás:

hétfőtől vasárnapig, naponta 10-18.00 között

 

Jegyárak (a belépőjegy mindkétő helyszín megtekintésére jogosít):
Felnőtt: 1190 Ft
Diák/nyugdíjas/pedagógus (érvényes igazolvánnyal): 790 Ft
Családi (2 felnőtt és 2 18 év alatti gyermek): 3490, minden további gyermek 590 Ft
Díjtalan belépésre jogosultak:
- 6 év alatti gyermekek
- Fogyatékkal élő személyek, jogosultanként 1 fő kísérővel

Egy belépőjegy vásárlásával mindegyik kiállítóhely megtekinthető.

 

IMG_7839 IMG_7853 IMG_7860