RESTAURÁLÁS

Leletanyagok, műtárgyak tisztítása, konzerválása és restaurálása intézmények, cégek és magánszemélyek részére

A Móra Ferenc Múzeum vállalja cégek, magánszemélyek, magángyűjtők, közületek, intézmények néprajzi, történeti, képzőművészeti, régészeti tárgyak, gyűjteményi, mű- és egyedi darabok stb. tisztítását, konzerválását és restaurálását.

A múzeum képzett, több évtizedes gyakorlattal rendelkező, okleveles szakember gárdával rendelkezik. Ez a személyi állomány biztosítja, a múzeum 2010-ben felépített 4000 négyzetméteres raktárbázisán kialakított közel 300 négyzetméteres restaurátor központ működését, megfelelő keretet és technikai hátteret ad a kerámia, porcelán, üveg, papír, fém, festmények, képkeretek stb. szakszerű tisztításához, konzerválásához és restaurálásához. A közel 40 m2 alapterületű mosó és savazó helyiség, valamint a 70 négyzetméteres központi restaurátor labor lehetővé teszi nagymennyiségű régészeti leletanyag tisztítását (kerámia, csont stb.), válogatását, ragasztását, a kisebb laborok alkalmasak a különböző anyagú – régészeti fémek, egyedi darabok stb. – műtárgyak restaurálására.

Főbb technikai eszközeink, berendezéseink:

- Ostoros technikai függőmotorok (nagy mennyiségű leletanyag hatékony tisztítására alkalmas)

-  Kézi – labor mikromotorok (aprólékos, precíziós tisztításra alkalmas)

-   Száraz és nedves tisztításra alkalmas ultrahangos depurátorok, amelyek a makacs szennyeződések, korróziós termékek eltávolítását szolgálják

-   Ultrahangos tisztító berendezés (a tárgyak nehezen hozzáférhető, vagy el nem érhető részeinek ultrahang segítségével történő hatékony tisztítását szolgálja)

-   Szárító és vákuumszekrények (a tárgyakat az eszközök segítségével így nem csak felületileg, hanem teljes keresztmetszetükben is konzerválni tudjuk, így hatékonyabb védelmet     tudunk biztosítani a humán, és a környezet légnemű károsítóival szemben)

-   Szemcseszóró berendezés (60 és 250 mikronos szemcseméretű szóróanyag használatával a makacs szennyeződéseket tudjuk hatékonyan eltávolítani)

-  A restaurátor laborok speciális vízhálózata vízlágyító, vastalanító és klórtalanító berendezésekre van csatlakoztatva, így a műtárgyakra ártalmas csapvízzel a tárgyak nem érintkeznek.

-  A restaurátor laborok mindegyike mikroszkóppal felszerelt, amelyek az aprólékos részletek tisztításához elengedhetetlen. A mikroszkópra csatlakoztatható digitális fényképezőgép alkalmas fotódokumentáció készítésére.

-  A restaurátor központ a hálózati- és mobil elszívók mellett, egy 3 méteres karral rendelkező, nagy teljesítményű elszívóval is rendelkezik, amely alatt lehetőségünk nyílik nagyobb méretű tárgyak tisztítását, konzerválását elvégezni (pl. ládák, komódok stb.)