Időszaki kiállításokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programok

  •  „Piros papucs, csoszapapucs, pantófli…” – múzeumpedagógiai foglalkozás a „Páratlanok – A szegedi papucs története” című kiállításban

A tárlat játékos, interaktív bemutatása során megismerkedhetünk a szegedi papucs történetével, fajtáival. Megtudhatjuk, hogy miért páratlan a szegedi papucs, mi az a pantófli, kik a csizmadiák és kik a vargák. A foglalkozáson tápai viseletben kipróbálhatják a gyerekek a papucsos táncot.

A kiállításban látottakat kézműves foglalkozás segítségével mélyíthetik el a gyerekek, mely során papír papucs vagy papucsbojt készítésére van lehetőség.

Foglalkozásvezető: Wilhelm Adél (06-30-395-5552)

unnamed

  • Interaktív tárlatvezetés a „Páratlanok – A szegedi papucs története” című kiállításban

Tárlatvezető: Tenkné Auer Zsuzsanna (06-70-526-3504)

  • Színház az egész világ”- múzeumpedagógiai foglalkozás a „Schreiber – Gyermek – Színház, Mesés papírjátékok” című kiállításbanA kiállítás játékos, interaktív bemutatása, mely során megismerkedhetnek a gyerekek a papírjátékok történetével, valamint a Schreiber féle papírszínházzal, s a hozzá fűződő érdekességekkel. Meseolvasással, s hozzá kapcsolódó szerepjátékokkal, valamint finommotorikát fejlesztő ügyességi játékokkal mélyítjük el a gyerekekkel a látottakat, melyet igény szerint, korosztályuknak megfelelő kézműves foglalkozás követ.

Ajánlott korosztály: alsó tagozat

Foglalkozásvezető: Wilhelm Adél; +36 30 3955552

 

  • A múlt érintése – múzeumpedagógiai foglalkozás a “Láthatatlan – Elődeink tárgyai a sötétből” című néprajzi kiállításban

Interaktív foglalkozás, mely során a résztvevők az egyik legfontosabb érzékszervük, a szemük használata nélkül, (szemkötő segítségével) kizárólag tapintás, hallás és szaglás útján ismerkedhetnek meg a kiállított néprajzi tárgyakkal. A foglalkozás egy a kiállítás tárgyai köré íródott mesére épül. A résztvevők e meséhez kötődő játékos feladatokon keresztül fedezhetik fel a 19. századi paraszti életmód sajátságait.

A foglalkozás kiscsoportos (max. 15 fő) mely kb. 1  órát vesz igénybe.

Ajánlott korosztály: általános iskola, közép iskola, felnőtt

Iskolai tanagyaghoz kötődő kapcsolódás: hon és népismeret tantárgy, A 19-20. század fordulóján jellemző hagyományos paraszti életmód témakör.

A foglalkozás vak- és gyengén látók, valamint fogyatékkal élők részére is ajánlott.

Foglalkozásvezető: Wilhelm Adél (06-30-395-5552)

P1320576

 

  • Interaktív tárlatvezetés a „PlakArt – Vizuális művészet a számítógépes grafika előtt” című kiállításban

Különösen az általános iskola felső tagozatának és a középiskolai diákoknak szeretnénk ajánlani a kiállítást, amelyben plakátokon keresztül tekinthetjük át történelmünk utóbbi 120 évét (a milleniumi rendezvényektől kezdődően egészen 1956-os forradalom időszakáig).

Tárlatvezetők: Kovács-Krassói Anikó (06-20-823-2172) és Szilágyi Kata (06-20-397-2909)

plakat01