Láthatatlan – Elődeink tárgyai a sötétből (Móra-múzeum)

Különleges kiállítás látható a szegedi Móra Ferenc Múzeumban: a 19. századi paraszti világot mutatjuk be tapintható néprajzi tárgyakon keresztül. A tárlat különlegességét nem csak az adja, hogy a tárgyak megérinthetőek, hanem az is, hogy a látók letakart szemmel, többi érzékszervükre hagyatkozva járhatják körbe a kiállítóteret. A látássérültek és látók számára is audio-narráció készült, mely segíti őket a tájékozódásban.

A tárlaton az egykori paraszti világ hétköznapjait és ünnepeit mutatjuk be a tárgyakon keresztül. Női és férfi viseletet, házimunkához, a gyermekek életéhez, a férfiak mindennapjaihoz, a nagy ünnepekhez kapcsolódó tárgyakat érinthet vagy szagolhat meg a közönség. Bizonyos tárgyak kapcsán pedig kisebb feladatok is várják a látogatókat a lesötétített teremben.

A „Láthatatlan – Elődeink tárgyai a sötétből” című kiállítás a Szeged Első Lions Klub támogatásának köszönhetően jött létre. A tárlat létrehozásának célja az, hogy egy egyedi kiállítást kínáljon a Móra-múzeum a vak és gyengénlátó vendégeinek, illetve cél az is, hogy a látók is megismerhessék ezt a különleges világot.

Az audio-narrációs tárlatvezetések  nyitva tartási időben, naponta 12:00, 14:00, 16:00 órától kezdődnek. A tárlatvezetésekre a pénztárban van lehetőség bejelentkezni. A vezetések korlátozott létszámmal (5 fő)  indulnak. 

A tárlat szeptember 30-ig várja az érdeklődőket.

 

Lions