Láthatatlan – Elődeink tárgyai a sötétből (Móra-múzeum)

Különleges kiállítás látható a szegedi Móra Ferenc Múzeumban: a 19. századi paraszti világot mutatjuk be tapintható néprajzi tárgyakon keresztül. A tárlat különlegességét nem csak az adja, hogy a tárgyak megérinthetőek, hanem az is, hogy a látók letakart szemmel, többi érzékszervükre hagyatkozva járhatják körbe a kiállítóteret. A látássérültek és látók számára is audio-narráció készült, mely segíti őket a tájékozódásban.

A tárlaton az egykori paraszti világ hétköznapjait és ünnepeit mutatjuk be a tárgyakon keresztül. Női és férfi viseletet, házimunkához, a gyermekek életéhez, a férfiak mindennapjaihoz, a nagy ünnepekhez kapcsolódó tárgyakat érinthet vagy szagolhat meg a közönség. Bizonyos tárgyak kapcsán pedig kisebb feladatok is várják a látogatókat a lesötétített teremben.

A „Láthatatlan – Elődeink tárgyai a sötétből” című kiállítás a Szeged Első Lions Klub támogatásának köszönhetően jött létre. A tárlat létrehozásának célja az, hogy egy egyedi kiállítást kínáljon a Móra-múzeum a vak és gyengénlátó vendégeinek, illetve cél az is, hogy a látók is megismerhessék ezt a különleges világot.

  • Az audio-narrációs tárlatvezetések  nyitva tartási időben, naponta 12:00, 14:00, 16:00 órától kezdődnek. A tárlatvezetésekre a pénztárban van lehetőség bejelentkezni. A vezetések korlátozott létszámmal (5 fő)  indulnak. 

 

  • A tárlathoz A múlt érintése című múzeumpedagógiai foglalkozás igényelhető:

Interaktív foglalkozás, mely során a résztvevők az egyik legfontosabb érzékszervük, a szemük használata nélkül, (szemkötő segítségével) kizárólag tapintás, hallás és szaglás útján ismerkedhetnek meg a kiállított néprajzi tárgyakkal. A foglalkozás egy a kiállítás tárgyai köré íródott mesére épül. A résztvevők e meséhez kötődő játékos feladatokon keresztül fedezhetik fel a 19. századi paraszti életmód sajátságait.

A foglalkozás kiscsoportos (max. 12 fő) mely kb. 1  órát vesz igénybe.

Ajánlott korosztály: általános iskola, közép iskola, felnőtt

Iskolai tanagyaghoz kötődő kapcsolódás: hon és népismeret tantárgy, A 19-20. század fordulóján jellemző hagyományos paraszti életmód témakör.

A foglalkozás vak- és gyengén látók, valamint fogyatékkal élők részére is ajánlott.

Foglalkozásvezető: Wilhelm Adél (06-30-395-5552)

 

A tárlat 2018. február 4-ig várja az érdeklődőket.

 

Lions