A váci múmiák titkai a Fekete Házban

Többszáz éves múmiák költöztek a Fekete házba augusztus közepén. A váci Fehérek templomának rejtett kriptájában leltek rá azokra a természetes úton mumifikálódott testekre, melyeket most Szegeden láthat a nagyközönség. A tizenegy múmiát és titokzatos sorsukat december 15-ig ismerhetik meg az érdeklődők a „Rejtélyek, sorsok, múmiák” című kiállításon.

 

 

Egy felújítás során, 1994-ben bukkantak rá Vácott arra a titkos kriptára, mely az 1674-1838 között élt váci polgárok temetkezési helyéül szolgált. A plafonig halmozott, egymásra pakolt koporsókban természetesen úton mumifikálódtak az elhunytak: a folyamatot a különleges mikroklíma és a temetés módja tette lehetővé. A holtakat faforgáccsal bélelt koporsókba helyezték, mely felszívta a testnedveket, így a természetes bomlás helyett mumifikálódás zajlott le.

mumia gyuruskez_sm

A megtalált 265 múmia közül 166 személyt azonosítottak, míg 99 kilétét mind a mai napig homály fedi. A Természettudományi Múzeum különböző természettudományos vizsgálatokat végzett, mely során kiderült, hogy az elhunytak többsége TBC-vel fertőzött volt.

A Fekete ház földszinti kiállítótereinek ablakait a szakemberek befalazták, hogy igazi sejtelmes, kriptát idéző hangulat fogadhassa a látogatókat. Az augusztus 15-én megnyílt kiállításon tizenegy múmiát mutatnak be: titokzatos sorsokra, rejtélyes történetekre derít fényt a tárlat különböző audiovizuális eszközök segítségével.

mumia kripta_koporsok_sm