A Ballantine’s whisky címkéjét tervező grafikus kiállítása a Móra-múzeumban

Megszámlálhatatlan grafikát, rajzot és illusztrációt készített az elmúlt évtizedekben Márffy János: a grafikusművész nevéhez fűződik a Ballantine’s whisky címkéjének 1985-ös újragondolása, de rajzolt a British Airways magazinja és a BBC, valamint az angol The Daily Telegraph kiadványai számára is. Nagy-britanniai tevékenysége mellett hazai munkásságát legtöbben a tantermekből ismerhetik, ugyanis nyolc Mozaikos történelemkönyvet illusztrált rendkívüli körültekintéssel, történeti pontossággal – mindezek mellett pedig különböző műfordítások is kapcsolódnak a nevéhez.

Márffy János kizárólag kézzel rajzol, számítógépes programokat nem használ, így lesznek igazán egyediek művei, melyeket most a Móra Ferenc Múzeumban ismerhet meg a közönség. A kiállítótérben egy történelmi időutazás fogadja a betérőt: óriási rajzok repítik vissza a látogatókat az ókori Róma, a középkori Anglia vagy a 20-30-as évek New Yorkjának utcáira. Egy külön térben a Holdra szállással és a csillagászati illusztrációkkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, majd egy rajzoló szobában fényasztalon próbálhatják ki kicsik és nagyok, milyen is pauszpapírra vetni a gondolatokat.

Az illusztrációkat interaktív óriásmonitorok színesítik, valamint játékos és mókás feladványokkal is várják a látogatókat: jelen lesz például Kolumbusz Kristóf tengeri flottája – tévéantennával az árbocokon. A tárlaton olyan afrikai témájú grafikákat is bemutatnak, melyeket eddig még sehol sem láthatott a nagyközönség.

Marffy03

Marffy02

Marffy04

meghivo_Marffy