A keresztes hadjáratok érdekességei – Megjelent a Határtalan Régészet friss száma

A keresztes hadjáratok régészete a témája a Határtalan Régészet című magazin 2022. tavaszi számának. Az újságból kiderül, hogyan kapcsolódik egy szíriai várhoz II. András, hogyan is működtek a legendás lovagrendek vagy milyen érdekességeket rejtettek a hozzájuk kapcsolódó várak.

 

A keresztes hadjáratok és lovagrendek világába repíti el az olvasót a Határtalan Régészet című magazin frissen megjelent, tavaszi száma. Az első keresztes háborút a 11. század végén hirdette meg a pápa, ezt követték a különböző hadjáratok sokszáz éven át, melyek célja az iszlám által elfoglalt szent területek visszaszerzése volt.

 

Sok legendás könyv és film kapcsolódik ehhez a korszakhoz, de kevesen gondolnák, hogy magyar vonatkozásai is vannak a keresztes háborúknak. Ilyen kapcsolódási pont például II. András magyar király esete, aki seregével kereste fel a mai szíriai partvidéken található Margat várát. Sőt: évi 24 kg ezüstöt is küldött a johanniták várának fenntartására. Szíriában 2000 óta folyik a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió, mely sok érdekességre derített fényt. Kiderült például, hogy a johanniták komoly figyelmet fordítottak a higiéniára. Így nem csak vízvezetékrendszer működött a margati várban, hanem fürdőházzal és padlófűtéssel is rendelkezett az erődítmény.

 

Az olvasók böngészhetnek olyan középkori térképeket is a magazinban, melyeken még Jeruzsálem volt a világ középpontja – ezek főként abból az időszakból származnak, amikor az emberek azt gondolták, hogy a Föld lapos. Mindemellett az újságban találhatóak cikkek a különböző ostromgépekről, a korszak étkezési szokásairól, falképfestészetéről és kőfaragójeleiről is.

 

22.1.2

Keresse a magazint országszerte az újságárusoknál!

 

A Határtalan Régészet című magazin megjelenését a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatta.

pku_logo