Karinthy Frigyes: Számadás a tálentomról (Fekete ház)

KarinthySlider

A Petőfi Irodalmi Múzeum vendégkiállítása bepillantást enged a Tanár úr kérem világába, hallható Karinthy hangja és végigkísérhető életútja. Az ajánlott múzeumpedagógiai foglalkozások során a diákok nem csupán Karinthy, hanem a Nyugat folyóirat arcaival is megismerkedhetnek, találkozhatnak az Így írtok ki “főszereplőivel” és interaktív játékok segítségével mélyíthetik el frissen megszerzett tudásukat.

A tárlatot elsősorban az általános iskola 8. osztálya számára javasoljuk, akik becsöppenhetnek a Tanár úr kérem világába és valamennyi középiskolásnak, akiknek potenciális érettségi tétel Karinthy életműve.

2015. május 14-én (csütörtökön) 15 órától bemutató tárlatvezetésre várunk minden pedagógus kollégát a Fekete házban látható Karinthy-emlékkiállításra.

Múzeumpedagógus elérhetősége:
Kovács-Krassói Anikó
+3620/823-2172

Weöres Sándor: A megmozdult szótár (Fekete ház)

Weöres nyitás 150306 (20)

A Weöres Sándor-emlékkiállítás a szavakkal, gondolattal, ritmussal való játékra hív kicsiket és nagyokat. A tárlaton lehet gondolatot fújni, verset foltozni, rajzolni és szüretelni is. A legkisebbek a Bóbita-sarokban játszhatnak, míg a nagyobbakat a gépelde várja: egy korabeli írógép segítségével saját alkotásokat faraghatnak Weöres műveiből. A falakat az író saját illusztrációi díszítik, így a látogatók teljesen elmerülhetnek Weöres Sándor verseinek csodálatos világában.

Az óvodás- és kisiskolás korosztály számára Játék – szó – tár névvel „alkotó kuckó” áll rendelkezésre szavakkal, sorokkal játszani, kézműves- és csoportfoglalkozásokat tartani. A nagyobb korosztály részére javasoljuk a Moholy-Nagy Egyetem hallgatói által tervezett interaktív játékokat, melyek a kiállítás részét képezik. Weöres Sándor életének színes, érdekes történeteit megismerve érdemes verseit megtapintani, koppintani, kifújni vagy akár ölteni.

A kiállítás augusztus 31-ig látogatható a Fekete házban.

Kiemelten javasoljuk programunkat az óvodapedagógusoknak és a magyar irodalom szakos tanároknak és az alsó tagozatban tanítóknak.

Múzeumpedagógusok elérhetősége:
Kovács-Krassói Anikó (középiskolások)
+3620/823-2172
Nagy Zsófia (óvodás és általános iskolás korosztály)
+3630/626-0336

Mesteri részletek – Márffy János grafikusművész kiállítása (Móra Ferenc Múzeum)

B44A9683

Megszámlálhatatlan grafikát, rajzot és illusztrációt készített az elmúlt évtizedekben Márffy János: a grafikusművész nevéhez fűződik a Ballantine’s whisky címkéjének 1985-ös újragondolása, de rajzolt a British Airways magazinja és a BBC, valamint az angol The Daily Telegraph kiadványai számára is. Nagy-britanniai tevékenysége mellett hazai munkásságát legtöbben a tantermekből ismerhetik, ugyanis nyolc Mozaikos történelemkönyvet illusztrált rendkívüli körültekintéssel, történeti pontossággal.

Márffy János kizárólag kézzel rajzol, számítógépes programokat nem használ, így lesznek igazán egyediek művei, melyeket most a Móra Ferenc Múzeumban ismerhet meg a közönség. A kiállítótérben egy történelmi időutazás fogadja a betérőt: óriási rajzok repítik vissza a látogatókat az ókori Róma, a középkori Anglia vagy a 20-30-as évek New Yorkjának utcáira. Egy külön térben a Holdra szállással és a csillagászati illusztrációkkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, majd egy rajzoló szobában fényasztalon próbálhatják ki kicsik és nagyok, milyen is pauszpapírra vetni a gondolatokat.

Az illusztrációkat interaktív óriásmonitorok színesítik, valamint játékos és mókás feladványokkal is várják a látogatókat: jelen lesz például Kolumbusz Kristóf tengeri flottája – tévéantennával az árbocokon.

A kiállítás megtekinthető 2015. május 24-ig minden nap 10-18 óráig.

Múzeumpedagógus elérhetősége:
Szilágyi Kata
+3620/397-2909

 

Hazatérnek…1914-1818 (Móra Ferenc Múzeum)

Alaplogo1914_1918

Különleges installáció készült az első világháborús kiállításra a szegedi Móra-múzeumban: lövészárkot alakítottak ki a Kultúrpalota kiállítótermében a Doberdói-fennsík panorámaképével, mely Doberdó poklának borzalmait szemlélteti. Az első világégés emlékére rendezett tárlaton a látogatók megérezhetik, milyen is lehetett ilyen zord körülmények között harcolni hosszú éveken át. A lövészárok mellett megépült egy kaverna, ahol a tábori orvoslás mostoha körülményeit, a legfontosabb gyógyító eszközöket és módszereket mutatják be.

A tárlaton fényvetítéssel szemléltetik a háborús vonalak alakulását, a csapatok mozgását, valamint kiállítják azokat a használati tárgyakat, melyek szorosan hozzátartoztak a katonák hétköznapjaihoz. Külön teremben ismerhetik meg az érdeklődők a szegedi vonatkozású világháborús történeteket, relikviákat, a szegedi katonák harcait. A tárlaton látható lesz a doberdói fa, melyet az olasz hadszíntérről szekéren hurcoltak haza a bakák, valamint az a fakatona is, melynek felszínét lemezfejű szögek borítják: minden egyes bevert szög egy-egy gyászoló családot jelképez.

A kiállítás június 21-ig minden nap 10-18-ig megtekinthető.

Múzeumpedagógus elérhetősége: Szilágyi Kata (+3620/397-2909)

Emlékséta az első világháború hőseinek tiszteletére

„Ó, ti fiúk, barnák, szőkék, ti Szegednek hősei, árvák,
Hol van a lant, a babér, mely dalol és koszorúz?”

Juhász Gyula Negyvenhatosok c. versében e szavakkal állít emléket Szeged házi ezredének és a Nagy Háború hőseinek. Mi, sétánk során, felkeressük a belvárosban található első világháborús emlékhelyeket és megmutatjuk néhány egykori szükség-kórház épületét is, ahol 1914-17 között mintegy 15 ezer katonát ápoltak, gyógyítottak.

Érintjük a régi zsinagógát, a 3. honvéd huszárezred lovas szobrát, az 5. honvéd gyalogezred egykori laktanyáját, majd az Árpád téren és a Somogyi utcán jutunk el a Fogadalmi templomhoz. Sétánk utolsó állomásaként a háborúban elesett 12 000 szegedi katona emléke előtt tisztelgünk a Hősök kapujánál.

Csoportoknak, iskolai osztályoknak egyeztetett időpontban indítunk sétákat.

Időpont egyeztetés: Tasnádiné Zsike 30/283-5350

 

Csoportos foglalkozások árai:

15 főig, egyben belépő is: 15 000 Ft/csoport
15 fő felett, egyben belépő is: 1.000 Ft/fő
15 fő felett, iskolai bérlettel: 500 Ft/fő

Óvodás korú gyermekeknek a belépés ingyenes.