A szegedi Móra Ferenc Múzeum és Vár turisztikai célú fejlesztése (TOP-6.1.4-16-SG1-2018-00005)

Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
A SZEGEDI MÓRA FERENC MÚZEUM ÉS VÁR TURISZTIKAI CÉLÚ FEJLESZTÉSE
 

MEGÚJUL A MÓRA FERENC MÚZEUM ÉS A VÁRKERT

 

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a TOP-6.1.4-16-SG1-2018-00005 azonosító számú projekt keretében a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a vár turisztikai célú fejlesztését valósítja meg. A fejlesztéshez az Európai Unió 899 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyújtott, amelyhez az önkormányzat további, több mint bruttó 500 millió forintos saját forrást biztosított. A projekt fő célkitűzései a Móra Ferenc Múzeum főépületének felújítása, turisztikai célú fejlesztése, látogatóbarát és élményelemekkel történő bővítése, valamint a szegedi vár és a várkert megújítása, turisztikai célú fejlesztése, látogatóbarát és élmén-elemekkel történő bővítése.

 

1883-ban jött létre a Móra Ferenc Múzeum elődje, akkor még a városi könyvtár részeként. Három évvel később, 1896-ban felavatták a „Közművelődésnek” épített Kultúrpalotát, amelynek később, Tömörkény István után a névadója, Móra Ferenc is igazgatója volt. A II. világháború alatt szükségbúvóhelyként is üzemelő ikonikus épület mindig is fontos szerepet játszott a szegediek életében.

Utolsó nagyobb horderejű fejlesztése 1986–1989 között volt, így eljött az ideje, hogy a XXI. századhoz alkalmazkodó intézménnyé váljon, és megszépüljön közvetlen környezete is. A beruházás eredményeként a Móra Ferenc Múzeum magas színvonalú, interaktív és kibővített kiállításokkal vonzóvá tett kulturális központtá válik, amely megőrzi a jövő generációi számára a szegedi múltat.

 

A 2019. májusában indult felújítás során megvalósul a Móra Ferenc Múzeumban a földszinti látványraktárak új lépcsővel történő megközelítése, a szerverszoba kialakítása, a porta fölötti kiváltás megerősítése, az emeleti fogadótér átalakítása, a pénztár új megközelítése. Az időszakos kiállítások korszerű hűtési-légkezelési rendszert és korszerű világítástechnikát kapnak. Az új interaktív természettudományi kiállítás az Alföld és a Tisza élővilágáról a meglévő galéria felhasználásával, kibővített területen várja majd a látogatókat a fejlesztés után. A II. emeleten új, interaktív, állandó Móra-kiállítás készül kibővített területen. Az épület déli részén, a tetőn kívülre, a timpanon két oldalán exkluzív kilátó épül. Valamint teljesen megújul a homlokzat, a tetőhéjazat, és korszerű villámvédelmi rendszer is kiépül.

 

A várat is korszerűsítik. Megújulnak a tárlatok: a nagyárvíz története, a vár története. Felújítják az udvari kőtárat, a várkertet, a vendégeknek büfét és vizesblokkokat alakítanak ki. Elkészül a város felőli oldalon az Erzsébet-templom oldalfalainak bemutatása, valamint a Mária Terézia kapu mentén egy végleges város felőli bejárat kialakítása pénztárral. A fejlesztés tartalmazza az akadálymentes lejáratot és a gazdasági kiszolgálást biztosító rámpa építését. A vár felújításának főbb elemei a talajnedvesség elleni szigetelés megoldása, a tetőterasz vízszigetelésének felújítása és az esővíz-elvezetés megoldása. A Lapidárium meglévő tetőhéjazatának elbontása után új tartószerkezet és fémlemez fedés épül. A kivitelezést a közbeszerzési eljárás nyerteseként a Bodrogi Bau Kivitelező, Tervező, Kereskedő és Szolgáltató Kft. végzi.

 
eu