Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok kora (Móra Ferenc Múzeum)

Különleges kiállítás látható a Móra Ferenc Múzeumban. „Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok Kora” című tárlaton eredeti ókori kínai tárgyakat mutatunk be, melyek a mindennapokat, a temetkezési szokásokat, az uralkodókat szemléltetik, valamint a látogatók megismerkedhetnek a Kína határán élt nomád népekkel is. A tárlat kiemelkedő műtárgya az a halotti uralkodói jádepáncél, melyet 1460 darab jádelapból állítottak össze aranyszálakkal.

Újabb nemzetközi kiállítás nyílt meg a Móra Ferenc Múzeumban.  „Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok Kora” című tárlaton az ókori Kínában „kalandozhatnak” a látogatók. A kiállításon ugyanis eredeti, ókori kínai tárgyakat mutatnak be, melyek egy kínai múzeumi együttműködésnek köszönhetően érkeztek Sanghajiból, valamint láthatunk különleges tárgyakat a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumból is.

A műtárgyak között találunk különleges használati és dísztárgyakat, amuletteket, a temetkezésekkor használt egyedi tárgyakat is. A kollekció talán legimpozánsabb darabja egy uralkodói jáde halotti páncél: az aranyszálakkal összefűzött, jáde lemezekből készült páncél csodálatos látványt nyújt, melyet összesen 1460 darab jádelapból állítottak össze aranyszálak segítségével.

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumból számos megragadó tárgy érkezett Szegedre. Ezek között találhatunk gyönyörű vereteket, öv-, kantár- és ruhadíszeket, hun-kori üstöket, valamint a Kínai Nagyfal egy tégláját is.

A kiállítás előtti térben egy óriási digitális érintőfal, a Magic Wall is várja az érdeklődőket, melyen izgalmas formában ismerkedhetnek meg a látogatók az ókori Kína tárgyaival, érdekességeivel.

A kiállítás 2023. december 31-ig látogatható.

 

Bővebb információ:

 

A kiállítás együttműködő partnerei:

Sanghaji Múzeum

Chengdu Régészeti Intézet

Xuzhou Múzeum

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Magic Wall (BRISC – Back&Rosta Information Security Consulting Ltd.)