Évmilliók urai – Élethű dinók Amerikából – BEZÁRT!

 

A KIÁLLÍTÁS 2019. JANUÁR 13-ÁN BEZÁRT.

 

 

Európában először a Móra Ferenc Múzeum mutatja be a nagyszabású dinoszaurusz-kiállítást „Évmilliók urai – Élethű dinók Amerikából” címmel. A tárlat eddig csak az Egyesült Államokban és Kanadában volt látható. A kiállítás létrehozója, kurátora a világszerte elismert amerikai dinoszaurusz-szakértő, Don Lessem. Lessem többek között a Jurassic Park-filmek szakmai tanácsadója is volt.

A dinó robotok már a múzeum előtt várják az érdeklődőket: olyan nagyméretűek a kinti növényevő dinók, hogy nem fértek volna be a múzeumba, ezért helyezték el őket a Móra-parkban és a múzeum lépcsőjén. Az épületen belül is több mozgó, hangot adó dinóval találkozhatunk: a legnépszerűbb kétségtelenül a T-Rex, mely óriási méretével tölti be a múzeum egyik kiállítóterét. A dinoszaurusz-modellek között látható két olyan is, melyek szerepeltek a Jurassic Park első, illetve második részében.

A dísztermet és a kupolacsarnokot a csontváz-rekonstrukciók uralják. A legnagyobb rekonstrukció egy növényevő dinoszauruszé, mely körülbelül 22 méter hosszúságú. A robotok, a modellek és a csontváz-rekonstrukciók is egyfajta műtárgymásolatoknak tekinthetőek, hiszen eredeti csontok lenyomatai alapján készültek el.

A kiállításon eredeti fosszíliákat is bemutatnak. A legérdekesebb egy 65 millió éves dinoszaurusz tojás maradványa, melyet Kínában találtak meg. Emellett húsevő és növényevő dinók csigolyacsontjait, bordacsontjait, farokcsontjait is láthatják az érdeklődők.

A kicsiket és nagyok izgalmas dinós játékokat is kipróbálhatnak: felülhetnek a dinó-autókra, körbemehetnek a kiállítótérben, valamint belebújhatnak egy dinoszaurusz-jelmezbe is.

 

A dinoszaurusz-kiállítás 2018. július 14-én nyitotta meg kapuit és 2019. január 13-ig tart nyitva a Móra Ferenc Múzeumban.

IMG_0211 IMG_0229 IMG_0242