Ferences misszió Kínában (Fekete ház)

Új kiállítási egységgel bővült a Kína-témájú kiállítások sora Szegeden 2023. július 28-án. A Fekete házban a kínai ferences misszióról látható tárlat, ahol bemutatják a misszió során gyűjtött tárgyak válogatását: gyönyörű festményeket, porcelánokat, különböző használati és dísztárgyakat. 

A „Ferences misszió Kínában” című tárlat a Kína történelmét bemutató szegedi kiállítások harmadik egysége. A tárlat a 20. század első felébe kalauzolja el a látogatókat, amikor is a magyar ferencesek átvettek egy missziós központot a kínai Hunan tartományban 1929-ben. A missziós munkát a történelem viharai nehezítették, míg végül Mao Ce-tung hatalomra kerülését követően, 1952-ben az összes magyar ferencest kiutasították Kínából.

A missziót hét ferences kezdte meg, akik egy év alatt megtanulták a nyelvet, majd elkészítettek egy 2000 szavas magyar-kínai szótárat. Emellett kórházat, árvaházat, iskolát és hitoktatóképző intézetet is működtettek. A munkájuk során különböző használati- és dísztárgyakat gyűjtöttek, melyekből kiállításokat szerveztek Magyarországon.

A Fekete házban nyíló tárlaton ennek a kínai missziónak a tárgyaiból válogatnak – ezt a gyűjteményt jelenleg a szegedi ferencesek őrzik. A tárlaton a látogatók találkozhatnak porcelán tárgyakkal, kínai lábbelikkel, hangszerekkel, abakusszal és további érdekes használati tárgyakkal. A kiállítás legszebb darabjait kétségkívül a keresztény kínai festészet vezéralakjának, Chen Lukácsnak a festményei jelentik.

A kiállítás 2023. július 28. – december 31. között tart nyitva.

 

IMG_5139_

 

IMG_5155_