„GASKÓ KÁLMÁN CINCÉR-GYŰJTEMÉNYÉNEK MEGVÁSÁRLÁSA I. ÜTEM” c. pályázat TARTALMI BESZÁMOLÓJA (pályázati azonosító: 3509/01162)

A Móra Ferenc Múzeum megyei gyűjtőkörű intézményként működik, így az itt található legnagyobb vidéki bogárgyűjteményben nagyon kevés a Kárpát-medencén kívül előforduló cincérfaj. Gaskó Kálmán kollekciója pótolja ezt a hiányosságot. A nemzetközileg elismert szakember kiterjedt hazai és nemzetközi kapcsolatai révén állandó cserét folytatott korának jelentős entomológusaival, akiktől olyan fajok példányait is sikerült megszereznie, melyeket saját maga nem talált meg.
A palearktikus anyag a faunatartomány minden faját tartalmazza, ezért összehasonlító cincérgyűjteményként elsőrangú. Valamennyi példány pontosan determinált és lelőhelyezett, így kutatási, oktatási, valamint közművelődési célokra is kitűnően használható.
A Gaskó Kálmán teljes palearktikus kollekciójából a Tisztelt Kuratórium támogatásával 149 faj 816 példányát tudtuk megvásárolni.
A megvásárolt darabok között meglehetősen sok a pótolhatatlan, egyedi érték. Ezek közé tartoznak a Stephan Breuning, világhírű bogárkutató által meghatározott cincéregyedek, vagy azok a típuspéldányok, melyeket Kenyery Rudolf illetve J. Sekera bogarászoktól kapott cserébe.
A megvásárolt műtárgyak leírása és fotóik alább láthatóak, ezek az anyagok a szakmai beszámoló benyújtásától számított egy évig mindenki számára ingyenesen hozzáférhetőek.
NKA_logo_2012-01

 

 

1_doboz

2_doboz

3_doboz

6_doboz