Kass, Biblia, Szentek – Kass Galéria (IDEIGLENESEN ZÁRVA)

A KASS GALÉRIA JELENLEG ZÁRVA TART.

 

KASS, BIBLIA, SZENTEK

Negyven év alkotásaiból készült a válogatás.

„A Biblia olyan érték, amelyet soha nem kérdőjelezhetett meg az idő. Alapmű … Minden kor minden embere számára aktuális. A belső parancsok megfogalmazása, amelyeket évmilliókon keresztül kódolt be a természet. Ezeknek önsúlya hozza össze nagy nyomás alatt azt a hatalmas erőt, ami aztán az évezredek tapasztalatait a valláson keresztül törvényekké változtatja át. Ezeknek a törvényeknek meg nem tartása juttatta oda a világot, ahol most van, hogy az emberiség elveszítette minden hitét és reményét.
A tízparancsolat pedig az emberiség közös történetének tíz, felszólító módban, egyszerűen megfogalmazott, letisztult parancsolata. Ezek nem ismerete, nem ritkán tudatos semmibe vétele idézte és idézi elő ma is az emberiség minden kínját. ”
(Kass János)
1966-ban a Madách Imre Mózes című drámájához készített illusztrációk kapcsán kezdett foglalkozni Kass János az Ószövetséggel, a Biblia jelentőségével. Az örökérvényű törvények üzenetét fogalmazta meg a Képek az Ótestamentumból rézkarc-sorozatában.
Az életművet záró, utolsó nagyobb rajzsorozatot is irodalmi alkotás ihlette. A Jean-Paul Sartre Barjone című drámájához 2008-ban készített, különleges tusrajzok eddig még nem jelentek meg nyomtatásban.
A vallási tematika jelen van az 1992-ben készített, Zsidó ünnepek rézkarcsorozat mennyei tisztaságú lapjain.
A tárlat látványos fejezetét képezik a Szent Ferenc és Szent György ábrázolások változatai.
A tollrajztól, a rézkarcon, aquarellen át a töviskoszorús porcelán fej-installációig, szinte minden technikával születtek Kass alkotások bibliai, vallási tematikával. Ezekből válogat a tárlat, melynek különlegessége, hogy a rézkarcokhoz készített ceruzavázlatok az alkotás folyamatába is bepillantást engednek.

A kiállítás később Makón és Békéscsabán is vendégszerepel.
A tárlat létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

k1 k2 k3 k4

 

meghivo_kass_nka_mfm