Mobil múzeum – Házhoz jön a múzeum.

Múzeumpedagógiai foglalkozás igényelhető iskolai helyszínen is. Az iskolai múzeumpedagógiai óra témáját és jellegét a múzeumpedagógusokkal kell előre egyeztetni. A kiszállás során a kollégánk műtárgymásolatokkal, érdekes demonstrációs anyagokkal tartja meg az órát, az iskola részéről a terem és projektoros vetítési lehetőség szükséges csupán.

Mobil múzeumpedagógiai foglalkozás díja: 

45 perc 10.000 Ft/osztály (45 perc elméleti foglalkozás)
2 x 45 perc 20.000 Ft/osztály (45 perc elméleti foglalkozás + 45 perc kézműves foglalkozás)

Természetismereti foglalkozások:

  • “A madárvédelem lehetőségei Szegeden és környékén”

Madarakról általánosságban. Megismerkedünk a madárvédelem jelentőségével, lehetőségeivel (téli madáretetés, itatás; madárodú; madárgyűrűzés…)  Megismerjük a városunkban leggyakrabban előforduló madarakat, majd kézműves foglalkozás keretén belül mindenki elkészíti saját madárhatározóját.
Ajánlott korosztály: Általános iskola alsó tagozat
Foglalkozásvezető: Wilhelm Adél Tel.: 06-30/3955-552

  • “Tiszai ár- és hullámtér élővilága”

Áttekintjük a tiszai ár- és hullámtér kialakulását. Megismerünk a hullámtér leggyakoribb élőlényeiből néhányat: jellemző fákat (fűz, nyár), az ártéren is jelen lévő mohát és zuzmót, a kevésbé kedvelt olasz szerbtövist, s végül állatai közül egy-két rovart, hüllőt, kétéltűt és emlőst.
Ajánlott korosztály: Általános iskola alsó tagozat
Foglalkozásvezető: Wilhelm Adél Tel.: 06-30/3955-552

  •  ”A Tisza, s vízi élővilága”

Általánosságban a Tiszáról, folyóvizekről, a Tisza szabályozásáról (térkép segítségével), a Szegedi Nagyárvízről. A Tisza vízi élőlényei közül megismerkedünk az ott előforduló halakkal, valamint a tiszavirággal. Áttekintjük a halak testalkatának, kültakarójának, főbb testrészeinek, mozgásának, légzésének főbb jellemzőit, táplálkozásukat, szaporodásukat és ivadékgondozásukat.
Ajánlott korosztály: Általános iskola alsó tagozat
Foglalkozásvezető: Wilhelm Adél Tel.: 06-30/3955-552

Mesefoglalkozás:

  • „ …mi létezik a földkerekségen, én mindennel tudjak beszélni, legyen az fű, fa, kő, állat, víz…” – A népmesék csodálatos világa

Az alsós tananyag fontos részét képező népmesék az ismeretszerzés alapvető forrásaiként lehetnek jelen a kisiskolás gyermekek életében. A formulamesék logikája, az állatmesék bölcsessége, a varázsmesék izgalmas és egyben elgondolkodtató próbái, a novellamesék hőseinek okos feladatmegoldásai mind ugyanazt a világképet közvetítik, melyet e meséken keresztül a gyerekek – korosztályuknak megfelelően – sajátos módon tapasztalhatnak meg: a mesei hősökkel átélhetik, hogy a rosszra fordult helyzetek jobbá tehetők, hogy senki sem marad magára a nagy próbatételek közepette, és hogy erőfeszítéssel mindenki birodalmában rend és béke honolhat.

A mesefoglalkozás célja, hogy a mesei igazságok megtapasztalása segítséget nyújtson a gyerekeknek abban a fejlődési/ismeretszerzési folyamatban, amely során egyre sokoldalúbban képesek a körülöttük lévő világra reflektálni, s önmaguk helyét ebben a világban megtalálni.
Ajánlott korosztály: 1-4.osztály
Foglalkozásvezető: Sólyom Andrea, Tel.: 20/568-9538