Múzeumok éjszakája 2014. június 21. – és szakmai beszámoló NKA pályázathoz

A Móra Ferenc Múzeum történetének eddigi legsikeresebb múzeumok éjszakája rendezvényét rendezte meg az idén.
Hagyományosan a Szeged Táncegyüttes kezdte a színpadi programot színvonalas táncelőadásokkal. A „Kleopátra ruhatára” című egyiptomi divatbemutatónk volt az első tematikus programunk, melyben a budapesti Modell Divatiskola növendékei által a Győry Hedvig egyiptológus – a kiállítás egyik kurátorának – vezetésével készített autentikus kollekciót és a Szegedi Divatiskola diákjainak egyiptomi ihletésű kollekcióját mutattuk be.
A szakmai kommentárral kísért bemutató nagy sikert aratott, és megalapozta a hangulatot a szintén autentikus egyiptomi táncokhoz, melyet a szegedi Caliana Táncegyesület adott elő erre azt estre készült új koreográfiával, Ízisz születése címmel.
Ezt koronázta meg a „Mérlegen az élet” című egyiptomi halotti szertartást bemutató zenés-táncos-prózai szabadtéri előadásunk Pataki Ferenc a Szegedi Nemzeti Színház színművésze rendezésében.
Ezután a hagyományos tűzugrás és a Jóvilágvan együttes könnyűzenei koncertje aratott nagy sikert.
Ezen az estén nyílt meg a kultúrpalotában „A fáraók Egyiptoma” című kiállítás-sorozat harmadik része, melynek megtekintésére egész este kígyózó sorok várakoztak.
A néprajzi és a természettudományi látványtárakban és állandó kiállításokban is folyamatos tárlatvezetéseket tartottunk, töretlen érdeklődést mutattak a látogatók. A Móra mesebirodalmában önkénteseink vezették és segítették az érdeklődőket.
A Móra-parkban a Móra mesebirodalma című interaktív kiállításunkhoz kapcsolódóan óriás buborékfújó attrakció zajlott
az Új Akropolisz Egyesület egyiptomi játékok kipróbálásával várta az érdeklődőket. Jelen voltak a hagyományőrzők, egyiptomi motívumos hennát is lehetett festetni.
Az est folyamán nagy sikerű fekete macska találkozót tartottunk az egyiptomi kiállítás apropóján.
A kiállítás-sorozat másik két helyszínén – a Fekete házban és a Kass Galériában – egész este folyamatos tárlatvezetésekkel lehetett megtekinteni a tárlatot.
Az est sikeresnek bizonyult, a kedvezményes sétálójeggyel körülbelül 15600 látogatónk fordult meg a három helyszínen.

A program fő támogatója: www.nka.hu

 

Szakmai beszámoló az NKA 3507/00019 sz.  azonosítójú pályázathoz:

 

NKA szakmai beszámoló_v1

 

NKA_logo_2012-01

IMG_8932 IMG_9093 IMG_9265 IMG_9368 IMG_9380 IMG_9458 IMG_9511 IMG_9599 IMG_9610 IMG_9624 IMG_9626 IMG_9636