“Szöged hírös város…” – Néprajzi állandó kiállítás (BEZÁRT)

A kiállítás bezárta kapuit. Hamarosan új néprajzi állandó kiállítással jelentkezünk!

“SZÖGED HÍRÖS VÁROS…”

A Móra Ferenc Múzeum állandó néprajzi kiállítása.
Készült 2010-ben.

Szeged sajátos helyet foglal el a dél-alföldi városok között. A középkor óta fontos vízi átkelőhely és kereskedelmi központ, meghatározó jelentőségű, népes várossá a 19. században vált. Szegedi telepesek vándoroltak a Bácska, a Bánság és a Temesköz újranépesülő tájaira és a Homokhátságra a 19. század végétől. Számos Szeged környéki település is a városhoz tartozó egykori tanyaközpontokból fejlődött, vált önállóvá. Az elszármazottak és a város lakói által alkotott “szögedi nemzet” tagjainak közös kincse az “ö”-ző nyelvjárás, a katolicizmussal átszőtt szokáshagyomány, a dolgosság és az anyavároshoz tartozás eleven tudata.

A kiállításban hangsúlyos szerepet kap a halászat, a hajóépítő mesterség, a homoki gazdálkodás és az állattartás, a szőlőművelés és a híres szegedi paprikatermesztés, valamint a 19. században felvirágzó és a 20. század derekáig továbbélő, híressé vált kézműiparok: késes, papucsos, kékfestő mesterség bemutatása. Tápé sajátos háziipara, a gyékényszövés, valamint a szegedi nagytáj népének vallásos áhítatát tükröző búcsújárás tárgyai is megjelennek a tárlaton.

DSC_0039

 

images_neprajzi-gyujtemeny_neprajzi-gyujtemeny-10b     images_neprajzi-gyujtemeny_neprajzi-gyujtemeny-11b

A tárgyak mellett archív néprajzi fényképfelvételek és szabadon választható, rövid filmrészletek gazdagítják a tárlat keretében kínált információkat.

 

További információk a “Szöged hírös város…” weboldalon »