Postakocsi etikett a Határtalan Régészet új számában

Megjelent a Határtalan Régészet című magazin legújabb, őszi száma, melynek főszereplői: a kocsik. Kiderül, hogyan kapcsolódott a temetkezéshez a kocsi, miért mondhatjuk, hogy koruk “Maseratiját” tették tönkre többezer évvel ezelőtt, vagy hogy milyen etiketteknek kellet megfelelniük a postakocsikon utazóknak.

“Négy keréken” címmel jelent meg a Határtalan Régészet című magazin legújabb száma. A lapban olvashatunk őskori kocsimodellekről, különös alkatrészekről és rituálékról a késő-bronzkori Kárpár-medencéből. Ekkoriban a kor “Maseratija” nem műanyagból, vasból és alumíniumból, hanem fából készült. S hogy miért is tették tönkre ezeket a lenyűgöző kocsikat? Egy rituálé során a szekér elemeit széttörték és a sírba helyezték.

A magazinban szó esik emellett a trundholmi napszekérről, a kelta kocsikról, a Római Birodalomban futott fogatos kocsikról, valamint az avarok ékszereiről is. A középkori Magyarország kapcsán szekereket és szekérvárakat is bemutatnak a cikkek, illetve eljutunk időben egészen az ekhós szekerek és a vadnyugat időszakáig.

A Határtalan Régészetben egy izgalmas írást olvashatunk például a postakocsik működéséről, sőt, a postakocsi etikettről is. Íme néhány tanulságos szabály, melyet a postakocsin utazóknak be kellett tartaniuk: “Kérjük, tartózkodjanak a szeszesitalok fogyasztásától, vagy ha innia kell, ossza meg üvegét másokkal. Ha másként tesz, önzőnek és udvariatlannak tűnhet.” vagy éppen: “Ha hölgyek is jelen vannak, az urakat arra kérjük, tartózkodjanak a szivarozástól és pipázástól, hisz ezek szaga visszataszító a Gyengébbik Nem számára. Dohányt rágni szabad, de a széllel MEGEGYEZŐ irányba köpjék, és ne szembe.”

További izgalmas postakocsi etikett-szabályokat is olvashatunk a Határtalan Régészet legújabb számában, mely elérhető az újságárusoknál!

 

hat

hat2