Régészeti látványtár

2018. október 27-én megnyílt a Móra Ferenc Múzeum Régészeti látványtára. Az új kiállítótérben összesen 3000, eddig raktárban tárolt tárgyat láthatnak az érdeklődők. A leletek között találunk 1500 éves lúdtojást, mumifikálódott kezet és lábat, valamint az európai hírű szilléri rézkincset is.

Új kiállítótérrel bővült a szegedi Móra Ferenc Múzeum: régészeti látványtárat alakítottak ki a közgyűjteményben. A látványtárban összesen 3000, eddig raktárban tárolt régészeti tárgyat mutatunk be körülbelül 8000 évet átölelve.

Most először kerülnek bemutatásra azok az úgynevezett régiségtári anyagok, melyek Reizner János, Tömörkény István és Móra Ferenc múzeumigazgatók idejéből származnak. Kiállítjuk például az európai hírű szilléri rézkincset, egy mumifikálódott kezet és lábat, római kori mécseseket és egy 1300 éves lúdtojást is.

Mindemellett a látványtárban találkozhatunk különböző munkaeszközökkel, a mindennapokban használt tárgyakkal, fegyverekkel, valamint különleges, kultikus óvó-védő szerepű leletekkel is. Az is kiderül majd, mire használták a tűzikutyát, hogyan is néztek ki az ember nagyságú hombárok és gepida kori pajzsok, valamint mik is voltak a 8000 éves zsírfarú idolok vagy éppen a csontkorcsolyák.

A régészeti látványtár kialakítása a „Pályázat muzeális intézmények szakmai fejlesztésére – Kubinyi Ágoston Program”, valamint Szeged Megyei Jogú Város támogatásával valósult meg.

 

szegedlogo   EMMI-logo

 

 

_MG_7865 _MG_7869 _MG_7887 _MG_7905 _MG_7912