“Szegedet lesujtva fölemeltem” – Árvízi festmények a Fekete házban

A szegedi nagyárvíz festményeiből látható kiállítás a Fekete házban: a város történetének egyik legnagyobb tragédiáját bemutató alkotásokat láthatnak az érdeklődők. A tárlaton kiderül például, hogyan kapott Ferenc József osztrák tábornoki köpeny helyett huszármentét, és hogy miként segítette az újjáépítést Liszt Ferenc.

1879. március 12-én, azaz 140 évvel ezelőtt pusztította el a Tisza Szeged városának jelentős részét: az óriási sorscsapás évfordulója kapcsán nyílik most festménykiállítás a Fekete házban azokból az alkotásokból, melyek a katasztrófa rombolását szemléltetik.

Az árvíz után húsz évvel, 1894-ben döntött úgy Szeged városa, hogy az árvíz csapását egy nagyméretű festménnyel kell megörökíteni az utókor számára. Először Benczúr Gyulát akarták felkérni a feladatra, ő azonban sok megrendelése miatt nem tudta elfogadni a felkérést. Ezért egy pályázat segítségével végül Vágó Pált bízták meg, hogy fesse meg az óriási méretű (közel hét méter széles és 3,5 méter magas) alkotást.

A munka lassan haladt és sokáig elhúzódott: Vágó a képet többször átfestette, majd három évi munka után 1902-ben helyezték el a szegedi múzeumban. A festő és a festmény közös története azonban ekkor nem ért véget: 1903-ban újabb módosítást kellett a képen végrehajtani. Vágó Pál ugyanis osztrák tábornoki köpenyben festette meg Ferenc Józsefet, melyet nehezményezett Szeged népe, ezért az osztrák egyenruhát magyar huszárezredesi mentére kellett átfestenie.

Az óriási méretek miatt a festmény a Móra Ferenc Múzeumból nem mozgatható, ezért a Fekete ház kiállításán az alkotás olajnyomatát láthatják az érdeklődők. Emellett bemutatják az árvízi festménypályázatra beérkezett többi pályaművet is, megismerkedhetünk az árvíz történéseivel Mikszáth Kálmán szemén keresztül, illetve kiderül az is, milyen szerepe volt Liszt Ferencnek Szeged újjáépítésében.

A tárlaton interaktív eszközök, hanganyagok és játékok is várják az érdeklődőket.

 

AJÁNDÉK TÁRLATVEZETÉSEK

A „Szegedet lesujtva fölemeltem” című festménykiállítás 2019. szeptember 29-ig látogatható minden nap 10-18 óra között.

2019. április 6-tól kezdődően minden szombaton 16 órakor ajándék tárlatvezetéseket tartanak múzeumunk önkéntesei a kiállításon. A résztvevők megismerhetik a 140 évvel ezelőtt történt szegedi nagyárvíz legfontosabb tudnivalóit, érdekességeit a katasztrófát ábrázoló festmények között barangolva.

A tárlatvezetéseken bárki részt vehet a kiállításra szóló belépőjegy megváltásával.

A tárlatvezetők:
április 6.: Szekeresné Nagyiván Aranka
április 13.: Nagy Katalin
április 20.: Hatvani Ágnes
április 27.: Tasnádi Gáborné
május 4.: Kovalcsik Lászlóné
május 11.: Hatvani Ágnes
május 18.: Pulics Julianna
május 25.: Lőrinc Ildikó

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Fekete házban!

A kiállításhoz Ahol a víz az úr! című múzeumpedagógiai foglalkozás igényelhető. 

A foglalkozás középpontjában az 1879-es szegedi árvíz áll. Korabeli és mai térképek, újságcikkek segítségével valamint saját tapasztalás útján járjuk körbe  témát. Megismerkedünk az árvíz elleni védekezés lehetőségeivel, a Tisza szabályozásának jelentőségével, valamint a korabeli építőanyagok közül a vályogtégla ill. az égetett agyagtégla tulajdonságaival, továbbá megtudhatjuk kik voltak a kubikusok és mit csináltak. A kiállításban tapasztaltakat kézműves tevékenység segítségével mélyíthetik el a gyerekek.

Ajánlott korosztály: általános iskola, középiskola

Foglalkozásvezető: Wilhelm Adél, Tel.:06-30-3955552

 

 

YI DIGITAL CAMERA YI DIGITAL CAMERA YI DIGITAL CAMERA YI DIGITAL CAMERA