Minden, ami arany – Látványtár

Kedves Látogatók!

A Minden, ami arany – Látványtár felújítás miatt jelenleg zárva tart. 

A Móra Ferenc Múzeum aranygyűjteményében található régészeti tárgyak túlnyomó többsége ásatási lelet. A 20. század közepéig gyűjteménybe került tárgyak között több is akad, amelyet véletlenszerűen, nem hiteles feltárás alkalmával találtak. Számos valós és legendás történet kering olyan ritka és értékes régészeti emlékekről, aranykincsekről, melyek már azelőtt gazdát cseréltek, hogy létükről a szakemberek tudomást szerezhettek volna.

A “Minden, ami arany ” című látványtár egyik fő egységét a régészeti aranyak képezik. Valamennyi darab egyedi, művészi megformálású, az adott korszak mesterembereinek magas kézműves tudásáról és esztétikai ízléséről tanúskodik.

A látványtár egyik legfontosabb kincse a hun nagyszéksósi aranylelet, mely Bálint Mátyás gazda szőlőjéből került elő 1926-ban Nagyszéksós-pusztán, melyet Móra Ferenc, a szegedi múzeum akkori igazgatója tárt fel. A legenda szerint már korábban is találtak a környéken hasonló aranyakat, melyeket – nem tudván, hogy aranyról van szó – a gyerekek egymás között cserélgették sütőtökre, almára. Mint később kiderült: az aranyak az eddigi legnagyobb hun aranykincslelet darabjai voltak, melyekből körülbelül 150 tárgyat, összesen több mint egy kilogramm súlyú aranyat mind a mai napig a Móra Ferenc Múzeum őriz.

 

arany02      arany03
A kiállításon a régészeti aranyleletek mellett bemutatják Károly Róbert, Nagy Lajos és Mátyás király aranypénzeit, emlékérmeket és emlékpénzeket is. A tárlaton két különleges tárgyat is megtekinthetünk: kiállítják Tömörkény István aranytollát, valamint azt az egyedi arany nyakkendőtűt, melybe beletekintve Kossuth Lajos arcképe látható.

erem01       nyakkendotu_Kossuth

mindenamiarany02 mindenamiarany03 mindenamiarany04
A látványtár létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

EMMI-logo