Út(on) a kultúrák földjén (Móra-múzeum)

Látogatható: 2016. FEBRUÁR 22. – MÁJUS 2.

 

Rovásírásos íjcsontlemezt és egy hamvasztásos sír tárgyait is láthatják az érdeklődők a Móra Ferenc Múzeum régészeti időszaki kiállításán. A tárlaton az M43-as autópálya régészeti feltárásakor meglelt tárgyakat mutatjuk be, összesen közel százat.

Az M43-as autópálya nyomvonalán élt kultúrák életéből kaphatunk ízelítőt a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállításán. Az „Úton a kultúrák földjén” című tárlaton közel száz olyan kincset mutatunk be, melyeket az autópálya régészeti feltárás során találtak meg a szakemberek. Az ásatáson előkerült leletek felölelik az őskortól a késő középkorig tartó időszakot, bemutatják az itt élt népek mindennapjait, temetkezési szokásait.

 

IMG_5885

 

A különleges tárgyak között találunk ezüstből és bronzból készült ékszereket, övvereteket, szerszámokat, csonteszközöket és kerámiákat is. A tárlaton rovásírásos íjcsontlemezeket is bemutatunk az avar-korból, valamint egy óriási méretű kelta-kori urnát és egy kora-bronzkori hamvasztásos sír tárgyait is láthatjuk. Az utóbbi, több mint négyezer éves lelet azért is különleges, mert az elhunyt hamvait a sírban található edények elé, a gödör közepébe szórták, nem pedig urnában helyezték el őket.

A kiállítás május 2-ig látogatható minden nap 10-18 óra között.