Aba-Novák-festmények kerülnek a múzeum kezelésébe

Három Aba-Novák-festmény kerül a szegedi Móra Ferenc Múzeum kezelésébe. Az ikonikus festő alkotásai Bartók Mihály, Széchenyi-díjas magyar kémikus gyűjteményének részei voltak. A természettudós halála után a család úgy döntött, hogy közgyűjteményben legyenek láthatóak a festmények, így egy időre a szegedi Kultúrpalota kezelésébe adják majd a remekműveket. A három festményt a 2021-es Múzeumok Éjszakáján láthatta először a nagyközönség a Móra-múzeumban.

Aba-Novák Vilmos három festménye kerül a Móra Ferenc Múzeumba. Az alkotások Bartók Mihály, Széchenyi-díjas magyar kémikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja gyűjteményének részei voltak. A természettudós halála után a család úgy döntött, ez a három Aba-Novák-műalkotás kerüljön közgyűjteménybe: a Móra Ferenc Múzeumba.

A festményeket korábban több kiállításon, többek között a debreceni MODEM-ben is bemutatták már. Az alkotásokat a Múzeumok Éjszakáján állították ki a Móra-múzeum dísztermében, a jogi procedúra lefolytatása után pedig állandó jelleggel is láthatóak lesznek a szegedi Kultúrpalotában.

A festmények címei: Okarinás, Kettős akt, Borivók