Megérkeztek a dinók a múzeumba

Július 2-án és 3-án délután megérkeztek a dinoszauruszok Szegedre: rendőri felvezetés mellett futottak be a kamionok a Móra Ferenc Múzeum elé. 

Körülbelül négy órán keresztül pakolták ki a szakemberek munkagépek és emelődaru segítségével a Móra Ferenc Múzeumhoz érkezett dinoszauruszokat hétfőn délután. A dinók kamionokkal utaztak és rendőri felvezetés mellett futottak be a belvárosba. Itt rövidebb időre a forgalmat is le kellett állítani, hogy a nagyméretű járművek be tudjanak állni a múzeum elé.

Először a kisebb dinók bukkantak elő a konténerekből: a gyermek és felnőtt dinó-járgányok és szobrok, majd a nagyobb elemek kiemelésével kezdődött a munka. Az egyik most érkezett dinó méretei akkorák, hogy nem is férne be a múzeumba, így a bejárat előtt kapott helyet.

A kipakolás végén bukkant fel a kiállítás egyik főszereplője, a T-Rex robot, aki a konténer hátuljában ülve vészelte át a 10 ezer kilométeres utat. A T-Rex testét daruval emelték fel a múzeum bejáratához, majd több emelőszerkezet segítségével tolták be a múzeum előcsarnokába – a folyamatot kisebb tömeg kísérte figyelemmel a múzeum előtt. A dinó most arra vár, hogy a kínai szakemberek összeszereljék a különböző testrészeit és mozogva, pislogva tudja majd fogadni a látogatókat.

A dinók érkezése hétfőn nem ért véget: kedden délelőtt újabb két kamion hozta az újabb konténereket, ekkor is rendőri felvezetéssel és időszakos útlezárásokkal. A szakemberek a konténerek kiürítése után megkezdték a robotok és csontvázak összeállítását: a múzeum előtt három dinó fog helyet kapni, a többiek az épületen belül várják majd az érdeklődőket.

A tárlat kiemelt célja az ismeretterjesztés: megismertetni a dinoszauruszok világának legfontosabb tudnivalóit főként a gyerekekkel. A kis látogatók így számukra is izgalmas, interaktív eszközökkel, játékos formában tanulhatnak a dinoszauruszok lenyűgöző világáról a Móra-múzeumban.

A kiállítás főszereplői a dinoszauruszok: az „Évmilliók urai – Élethű dinók Amerikából” című tárlat az Egyesült Államokból érkezik Szegedre. A kiállítás kurátora, szervezője „Dino” Don Lessem amerikai dinoszaurusz szakértő. A szakértő számos, dinoszauruszokkal kapcsolatos könyv szerzője, többek között a Jurassic Park és a Dinó című Disney-film szakértője, tanácsadója is volt. Lessemről egy dinoszaurusz-fajt is elneveztek: a Lessemsaurus körülbelül 210 millió évvel ezelőtt élhetett.

A kiállításon különböző dinoszaurusz rekonstrukciókat láthat a közönség. Mozgó, hangot adó dinó-robotok mellett méretarányos csontváz- rekonstrukciókkal, szobrokkal készülnek, valamint eredeti fosszíliákat (fog és karom) is ki fognak állítani. A tervek szerint olyan dinókat is bemutatnak, melyek szerepeltek a legendás Jurassic Park filmekben.

 

A kiállítás várhatóan a július 9-i hét közepén, végén fog megnyílni – az építési munkálatok sebességének függvénye a végleges nyitási időpont kijelölése. Ezt a végleges nyitási dátumot itt, a honlapon, valamint a Facebook oldalunkon is jelezni fogjuk. A kiállítás jegyárairól szintén a megnyitástól kezdve lehet információt szerezni a honlapunkon keresztül.

 

dino_erkezes_02dino_erkezes_06 dino_erkezes_05 dino_erkezes_04 dino_erkezes_03