Megújul a Móra Ferenc Múzeum és a Vár és Kőtár

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a TOP-6.1.4-16-SG1-2018-00005 azonosító számú projekt keretében A szegedi Móra Ferenc Múzeum és Vár turisztikai célú fejlesztését valósítja meg. A fejlesztéshez az Európai Unió 899.000.000 forintos vissza nem térítendő támogatást nyújtott, melyhez Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata további, több, mint bruttó 500.000.000, forintos saját forrást biztosított. A projekt fő célkitűzései a Móra Ferenc Múzeum főépületének felújítása, turisztikai célú fejlesztése, látogatóbarát- és élmény-elemekkel történő bővítése valamint a szegedi Vár és várkert megújítása, turisztikai célú fejlesztése, látogatóbarát- és élmény-elemekkel történő bővítése.

A beruházás eredményeként a Móra Ferenc Múzeum magas színvonalú, interaktív és kibővített kiállításokkal vonzóvá tett kulturális központtá válik, amely megőrzi a jövő generációi számára a szegedi múltat.

A felújítás során megvalósul a Móra Ferenc Múzeumban a földszinti látványraktárak új lépcsővel történő megközelítése, a szerverszoba kialakítása, a porta fölötti kiváltás megerősítése, az emeleti fogadótér átalakítása, a pénztár új megközelítése. Az időszakos kiállítások korszerű hűtési-légkezelési rendszert és korszerű világítástechnikát kapnak. Az új interaktív természettudományi kiállítás az Alföld és a Tisza élővilágáról a meglévő galéria felhasználásával, kibővített területen várja majd a látogatókat a fejlesztés után. A II. emeleten új, interaktív, állandó Móra kiállítás készül kibővített területen. Az épület déli részén, a tetőn kívülre a timpanon két oldalán exkluzív kilátó épül. Valamint teljesen megújul a homlokzat a tetőhéjazat és korszerű villámvédelmi rendszer is kiépül.

A Vár tekintetében a következőket tartalmazza a korszerűsítés. Megújulnak a múzeumi tárlatok: nagyárvíz története, a Vár története. Udvari kőtár, várkert felújítása és bővítése, büfé és vendég vizesblokkok kialakítása. Elkészül a város felőli oldalon az Erzsébet templom oldalfalainak bemutatása, Mária Terézia kapu mentén végleges város felőli bejárat kialakítása pénztárral. A fejlesztés tartalmazza az akadálymentes lejáratot és a gazdasági kiszolgálást biztosító rámpa építését. Vár épületének felújításának főbb elemei a talajnedvesség elleni szigetelés megoldása, a tetőterasz vízszigetelés felújítása és az esővíz elvezetés megoldása. A Lapidárium meglévő tetőhéjazatának elbontása után, új tartószerkezet és fémlemez fedés épül. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevője a Bodrogi Bau Kivitelező, Tervező, Kereskedő és Szolgáltató Kft.

 

eu

 

 

 

 

 

 

 

 

Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
A SZEGEDI MÓRA FERENC MÚZEUM ÉS VÁR TURISZTIKAI CÉLÚ FEJLESZTÉSE
Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a TOP-6.1.4-16-SG1-2018-00005 azonosító számú projekt keretében a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a vár turisztikai célú fejlesztését valósítja meg. A fejlesztéshez az Európai Unió 899 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyújtott, amelyhez az önkormányzat további, több mint bruttó 500 millió forintos saját forrást biztosított. A projekt fő célkitűzései a Móra Ferenc Múzeum főépületének felújítása, turisztikai célú fejlesztése, látogatóbarát és élményelemekkel történő bővítése, valamint a szegedi vár és a várkert megújítása, turisztikai célú fejlesztése, látogatóbarát és élmén-elemekkel történő bővítése.