Török-kori tímárműhelyt találtak régészeink a múzeum mögött

Egy török-kori tímárműhely maradványaira bukkantak a Móra Ferenc Múzeum régészei a szegedi belvárosban. A műhely az egykori szegedi vár falain belül működött. A lelet azért is különleges, mert épített falú örökséget az eddigi, várat érintő feltárások során még nem találtak. A műhely maradványait a Móra-múzeum régészei mutatták be az újságíróknak.

1999 óta zajlanak feltárások a szegedi belvárosban, mely során az egykori vár falait kutatják a régészek. A legfrissebb ásatás egy igazi különlegességet tartogatott: egy török-kori tímárműhely maradványait találták meg a szakemberek a Móra Ferenc Múzeum mögötti területen. A lelet azért is különleges, mert eddig csak a vár falait tudták feltárni, a váron belüli épületek maradványait még nem.

- A műhely részei több fázisban épülhettek, így különböző korúak. Az alaprészek a török-kor elején készülhettek, egy későbbi fázisként kerülhetett kialakításra az épített falú cserzőmedence, melyhez a barokk korban építettek további falakat – mondta el Löffler Zsuzsanna, a Móra Ferenc Múzeum régésze. A feltárás során főként kerámiákat találtak, melyeket hamarosan átmosnak, megtisztítanak és ha szükséges, restaurálni is fognak.

- A bőrcserzésnek kétfajta eljárása létezett ebben a korban: a meszezéses és a növényi cserzéses technika. A feltárás során a növényi eljárásra utaló nyomokat találtunk, a gödrök alján ugyanis egy sötét réteg látható, mely valószínűleg több rétegben leterített csertölgy maradványa lehet – magyarázta Molnár Csilla régész. Mint kiderült, különböző, a cserzéshez használt eszközök is előkerültek, mint például a szarvasmarha állkapocs levágott részei, mellyel kaparták, tisztították a bőröket. A régészek mindezek mellett megtalálták a cserzőmedence gerendafészkeit is. Ezek tarthatták azokat a gerendákat, melyekről a bőröket lógatták a medencébe.

Löffler Zsuzsanna azt is elmondta, hogy a feltárás során korábbi korszakok maradványait is megtalálták, melyeknek azonban még zajlik a kormeghatározása: – Különböző középkori gödröket, árokrendszert is találtunk, valamint egy sírt is, melyben egy gyermek feküdt, kezén egy bronz karpereccel.

A régészeti feltárást a Móra-múzeum körül zajló parképítési munkálatok miatt végzik el. A múzeum és a Vár és Kőtár épülete az elmúlt másfél évben szintén megújult: augusztus közepén nyitották meg újra kapuikat a szegedi belvárosban.

 

IMG_6955 IMG_6957 IMG_6959