Új állandó kiállítás épül Móra Ferencről

MÓRA RENGETEG – A zöld Móra

 „Aki a természet részének érzi magát, aki megérti azt a közösséget, amelynek a napsugártól a hangyáig és a moháig minden, de minden tagja az ég és föld között, az sohase lesz barbár; aki tudja, hogy az égi madár szájából is az a szenvedés jajgat, az az öröm csendül ki, amelyik az ő szívét megdobogtatja: az az ember sohase okoz hasztalan szenvedést, és sohase végez oktalan rombolást.”

 

A „zöld”, természetvédő Mórát ismerhetjük meg a szegedi múzeum most készülő állandó kiállításán: egy természetközeli kiállítótérben barangolhatják be Móra életét és ikonikus műveit a látogatók. A MÓRA RENGETEG című tárlat kurátora a legendás író dédunokája, Vészits Andrea. A kiállítás társalkotója Zöldy Z Gergely Junior Prima-díjas látványtervező, akinek köszönhetően az irodalom  a képzőművészet nyelvén is megszólal és egy varázslatos  világ várja majd a látogatókat.

Móra Ferenc már száz évvel ezelőtt felismerte a természetvédelem fontosságát, s életművének ez az üzenete és aspektusa ma még fontosabb is aktualitása miatt. A kiállítás segít tudatosítani, hogy mindannyian a természet részei vagyunk és mekkora veszéllyel jár, ha elszakadunk tőle. Ennek megfelelően a természethez való meghitt viszonyán keresztül mutatja be Móra Ferenc életútját és munkásságát. A tárlat a MÓRA RENGETEG címet kapta, mert Móra szenvedélyesen szerette a fákat és a természetet, s ez az ő örök erdeje.

A most készülő új állandó kiállítás alkotói fontosnak tartják, hogy a lehető legszélesebb közönséget  szólítsák meg. A játékos elemek segítségével a gyerekeket szeretnék bevonni Móra izgalmas világába, de az írót jól ismerő látogatóknak is sok újdonsággal szolgál majd a kiállítás.

A tárlat sok digitális, interaktív játékkal várja az érdeklődőket: például kedvenc virágaival díszíthetjük fel Móra Ferencet, illetve megtudhatjuk, hogy milyen állat vagy növény szeretett volna lenni. Az író életét évgyűrűkön keresztül ismerhetjük meg, egy fa törzsében tekeredő csigalépcsőn át pedig a lombházba jutunk, ahol öt legendás regénye elevenedik meg egyedi és varázslatos minivilágokat rejtő könyvmakettek formájában.

Mora_rengeteg_01

 

Mora_rengeteg_03

 

 

 

Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
A SZEGEDI MÓRA FERENC MÚZEUM ÉS VÁR TURISZTIKAI CÉLÚ FEJLESZTÉSE
Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a TOP-6.1.4-16-SG1-2018-00005 azonosító számú projekt keretében a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a vár turisztikai célú fejlesztését valósítja meg. A fejlesztéshez az Európai Unió 899 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyújtott, amelyhez az önkormányzat további, több mint bruttó 500 millió forintos saját forrást biztosított. A projekt fő célkitűzései a Móra Ferenc Múzeum főépületének felújítása, turisztikai célú fejlesztése, látogatóbarát és élményelemekkel történő bővítése, valamint a szegedi vár és a várkert megújítása, turisztikai célú fejlesztése, látogatóbarát és élmén-elemekkel történő bővítése.

 

eu