Vészits Andrea és Szabó Róbert kapta a Tömörkény-díjat 2022-ben

A 2022-es évben ismét átadtuk a Tömörkény-díjat, melyet idén ketten is megkaptak: Vészits Andreát és Szabó Róbertet a múzeumért végzett kiemelkedő munkájuk miatt díjaztuk. Köszönjük lenyűgöző munkájukat!

 

Vészits Andrea, a Móra Rengeteg állandó kiállítás kurátora

Vészits Andrea 1956. április 25-én született Budapesten. Balázs Béla-díjas író, forgatókönyvíró, dramaturg, a nagysikerű Időfutár-könyvek szerzője, a Rokonok című filmdráma forgatókönyvírója. Első könyvét Móra Ferencről írta: az Apapa regénye 1989-ben jelent meg. Gyermekkorától átszövi életét Móra Ferenc, a dédnagyapa hatása. Móra emlékét, munkásságát számtalan módon és fórumon gondozza, közvetíti. Aktív kapcsolatot ápol a Móra Ferenc Múzeummal: közel egy évtizede szoros együttműködésben jelen van a névadó imázsépítésében. Ennek része a 2014-es Címtelen könyv című Móra-kötet megjelenése, valamint a 2022-es Boszorkánysziget 28 73 című regénye, melynek egyik főszereplője maga Móra Ferenc. Vitathatatlanul legnagyobb, Móra Ferenc munkásságának ápolásához kötődő munkája a Móra Rengeteg című állandó kiállítás kurátori feladata, mely 2020-ban nyitotta meg kapuit. Egy olyan tárlat létrejöttében alkotott maradandót, mely mind tartalmában, mind formájában a hazai múzeumi élet egyik ékkövévé vált.

IMG_6378_sm

 

Szabó Róbert, a múzeum kiállításrendező csoportjának a vezetője, a Cowboy-indián tárlat technikai irányítója

Szabó Róbert 1981. július 24-én született Szegeden. 2004 óta a Móra Ferenc Múzeum munkatársa kiállításrendezőként. Olyan nagynevű, óriási sikerű tárlatok tervezése és kivitelezése fűződik nevéhez, mint a 2016-os Pompeji, a 2018-as dinoszaurusz, a 2021-es Sisi és a jelenleg is látható cowboy-indián kiállítás. Szintén Szabó Róbert tervezte meg és vezette a Móra Ferenc Múzeum eddigi legnagyobb sikerű tárlatának építését: A fáraók Egyiptoma című kiállítás 114 ezres látogatottságot ért el 2014-ben. Ezen időszaki tárlatok mellett meghatározó állandó kiállítások létrehozásában is aktív szerepet vállal.

A modern, nagyszabású (blockbuster) kiállításokhoz egyaránt szükséges a komoly tudományos alap és a markáns technológiai háttér. Az új típusú közgyűjteményi tárlatok létrejötte önmagában is művészeti, tudományos produktum. Az ilyen múzeum kezdeményezésekben való aktív és kiemelkedő részvétel a legmagasabb szintű múzeumi kulturális teljesítmények közé sorolandó. Szabó Róbert a múzeumi kiállításépítő szakma országosan elismert szakembere.

IMG_6466_sm

 

A díjról

Az elismerést 1994-ben alapította a Móra Ferenc Múzeum, melynek célja a múzeumért tett kiemelkedő szakmai tevékenységek elismerése. Az országosan jegyzett díj odaítéléséről a múzeum Közgyűjteményi Szenátusának javaslatai alapján a múzeumigazgató hozza meg a döntést.