A Móra Ferenc Múzeum Szeged szívében, a Tisza-part és a Belvárosi híd találkozásánál fekszik, patinás épülete a városkép meghatározó része. Az intézmény a régió kiemelkedő kulturális központja. Állandó és folyamatosan megújuló időszaki kiállításai mellett komoly régészeti, néprajzi, történettudományi, numizmatikai és természettudományi kutatómunka is folyik a Kultúrpalota falai között.

A múzeum története összeforr a Somogyi-könyvtáréval: a két intézmény elődjét 1883-ban alapították meg, a neoklasszicista stílusú épületet pedig 1896-ban adták át- ez az épület mind a mai napig a Móra Ferenc Múzeum otthona és Szeged városának meghatározó építészeti remekműve. A könyvtár és a múzeum 1950-ben vált szét, ekkor vette fel az intézmény korábbi igazgatója, Móra Ferenc nevét.

A múzeum igazgatói között nagy régészeket, történészeket, tudósokat találunk: az intézmény élén állt Reizner János, Tömörkény István és Móra Ferenc is.

A Móra Ferenc Múzeum egész évben értékes állandó kiállításokkal várja a látogatókat.

Az állandó kiállítások mellett folyamatosan megújuló időszaki tárlatokat is kínál a Móra Ferenc Múzeum. Az intézmény falai között bemutatták már többek között Vasarely, Csontváry, Munkácsy alkotásait is, 2014-ben A fáraók Egyiptoma, 2016-ban a Pompeji-kiállítás, 2018-ban pedig Az évmilliók urai című dinoszaurusz-tárlat várta a látogatókat komoly sikerrel.

A Móra Ferenc Múzeum szegedi kiállítóhelyei a következők: Kass Galéria (Szeged, Vár u. 7.), Fekete ház (Szeged, Somogyi u. 13.), Vármúzeum és kőtár (Szeged, Stefánia sétány 15.), Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítóház (Szeged, Bécsi krt. 11/A).